ЗМІ: Тимошенко готується до націоналізації

Четвер, 20 березня 2008, 10:30

Уряд Юлії Тимошенко готується до проведення націоналізації й уже ухвалив відповідний законопроект.

Про це пише видання "Комерсант-Україна".

До Верховної Ради направлено проект закону "Про правовий режим майна загальносоюзних об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР". Цей документ був розроблений спеціальною міжвідомчою комісією після запровадження мораторію на відчуження майна профспілок і направлений до Верховної Ради в грудні 2007 року. Однак одразу ж після відставки уряду Віктора Януковича його відкликали.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко внесла в цей законопроект лише незначні зміни. Зокрема, після прийняття закону все розташоване на території України майно, що на 24 серпня 1991 року перебувало у власності громадських організацій (в основному профспілок), стане державним. Якщо таке майно було передано іншим власникам, то воно "підлягає витребуванню в судовому порядку". Про грошову компенсацію не йдеться.

Реклама:

Нинішній власник майна дістане право лише на компенсацію витрат на ремонт нерухомості, а в разі її продажу державою протягом трьох років після відчуження - на переважне право купівлі "за ціною продажу і на інших рівних умовах".

Як повідоміло виданню джерело в Мінекономіки, ні нінішній, ні попередній уряд не зміг "досягти компромісу з Федерацією профспілок Україні (ФПУ)". "Ми намагалися вести переговори з профспілками, але вони залишилися при своїй думці", - сказав співбесідник газети. Наприкінці минулого року заступник глави ФПУ Сергій Костів заявляв, що "автори законопроекту фактично пропонують провести націоналізацію майна, повторюючи традіції колишніх тоталітарних режимів". Уже в січні ФПУ надіслала лист Юлії Тимошенко з проханням не вносити до Верховної ради розроблений Мінекономіки законопроект, оскільки "до роботи над ним не були залучені фахівці ФПУ".

Глава ФПУ в 1992-2005 роках, зараз народний депутат Олександр Стоян (Партія регіонів), називає дії Кабміну незаконними: "Якщо Кабмін претендує на майно профспілок, то хай замість націоналізації в суді доводить за кожним об'єктом, на чиї засоби він будувався - держави або профспілок".

За даними ФПУ, їх власністю зараз управляють п'ять ЗАТ, зокрема "Укрпрофтур" і "Укрпрофздравниця". Їм належать понад 80 санаторіїв (до 1991 року - 330), 69 туристичних комплексів, 56 бюро подорожей і екскурсій. Запланована на 2007 рік ревізія майна ФПУ була зірвана. "Нам не дозволили провести перевірку, тому ми повністю підтримуємо закон", - заявила виданню глава Фонду держмайна Валентина Семенюк.

За словами партнера юридичної фірми "Магістр" Олексія Рєзникова, законопроект уряду не суперечить Конституції, навіть у частині зворотної дії. 

"В основному законі передбачена можливість примусового відчуження майна на користь держави. Тому, якщо компенсація за це майно буде адекватною,нинішнім власникам доведеться змиритися", - пояснив юрист. У той же час директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що реалізувати норми цього законопроекту буде непросто. "Відносно легко можна забрати власність у профспілок. Але з поверненням уже проданих активів виникнуть складнощі – суди можуть затягнутися до безкінечності", - говорить він.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: