Тимошенко хоче домовитися з "Газпромом" не менш ніж на 5 років

Середа, 19 березня 2008, 15:03

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступає за співпрацю України та Росії у газових відносинах на основі не щорічних, а довгострокових угод терміном 5-10 років.

"Ми вважаємо, що Україна і Росія у системі забезпечення України природнім газом і здійснення транзиту її територією мусять працювати не в щорічних угодах, а в дострокових угодах не менш ніж на 5, а краще на 10 років", - заявила Тимошенко на прес-конференції.

"Над цим ми зараз працюємо. Будемо доводити цю справу до логічного завершення", - додала вона.

Коментуючи угоду "Нафтогазу" та "Газпрому" про співпрацю від 12 березня 2008 року, прем'єр повідомила, що цю угоду уряд розглянув у середу і підтримав за основу.

Реклама:

"Але ми вважаємо, що переговорний процес має продовжуватися. Ті зауваження, що сформував сьогодні уряд, мають бути враховані", - наголосила Тимошенко.

Вона нагадала, що на рівні домовленостей президентів і прем'єрів обох країн було домовлено, що "РосУкрЕнерго"  працюватиме тільки три місяці.

"Тому перше зауваження до цієї угоди в тому, що газ буде в Україну постачатися від "РосУкрЕнерго" не рік, як тут передбачено, а тільки три місяці", - заявила прем'єр.

"Друге зауваження, яке буде сформоване і яке буде в постанові уряду щодо погодження цієї газової угоди, полягає в тому, що 7,5 млрд куб. м природного газу поставлятимуть не щорічно протягом усього життя, а так, як передбачена ця угода, - тільки на один рік, поки зберігається постачання середньоазійського газу за такою ціною", - повідомила вона.

Ще одне зауваження: "в угоді написано, що не менше 7,5 млрд куб. м газу буде постачатися "Газпромом" на ринку України".

"Ми вважаємо, що слово "не менше" треба прибрати і залишити просто 7,5 млрд куб. м газу, щоб це не викликало додаткових неузгодженостей в наших діях і додаткових елементів нестабільності", - зазначила прем'єр.

Окрім того, "має бути чітко прописано, що ця угода укладена тільки на один рік - далі має бути підписана стратегічна угода".

"Сьогодні уряд дав таке доручення - стратегічна угода щодо забезпечення України газом та здійснення транзиту російського газу територією України, яка має містити передбачувану і об'єктивну політику стосовно формування цін на природний газ і транзит російського газу через територію України".

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!