"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін вирішив квотувати експорт олії

Середа, 19 березня 2008, 11:13
Україна з 22 березня вводить квотування експорту соняшникової олії і насіння соняшнику в розмірі відповідно 300 тис. тонн і 1 тис. тонн до 1 липня 2008 року.

Це передбачено постановою Кабміну №189 від 12 березня, якою також затверджено порядок видачі ліцензій і склад комісії з питання розгляду відповідних заявок експортерів і розподілу квот.

Згідно з документами, комісію з восьми осіб очолює перший заступник міністра економіки Сергій Романюк, а його заступником є заступник міністра агрополітики Іван Демчак. До складу комісії також увійшли представники МВС, Мінфіну, Мін'юсту, Держтаможслуби і гендиректор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.

Згідно з порядком ліцензування, заявник повинен подати затверджену довідку Мінагрополітики про наявність соняшникової олії або сировини для її виробництва.

Введення квотування Мінекономіки пояснює бажанням забезпечити внутрішній ринок олією і уповільнити зростання ціни на неї.

Реклама:

Асоціація "Укроліяпром" виступала проти введення квотування. Зі слів Капшука, перехідні залишки соняшнику на 1 березня 2008 року становили 1,7 млн тонн, із яких можна виготовити 800 тис. тонн олії за потреби внутрішнього ринку до кінця поточного маркетингового року (вересень) - близько 200 тис. тонн.

Представник компанії Cargill, однієї з найбільших виробників і експортерів олії, під час засідання ради інвесторів при уряді 18 березня зазначив, що значне подорожчання агропродукції на світовому ринку є структурною і глобальною зміною, від якої Україна все одно не зможе ізолюватися адміністративними заходами.

В той же час прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що правила СОТ допускають введення таких тимчасових обмежувальних заходів.

За даними Мінекономіки України, на Україну припадає 19% світового виробництва насіння соняшнику і 20% виробництва соняшникової олії, а експорт олії досягає 45% від її продажу на зовнішніх ринках.

За інформацією Міністерства аграрної політики, врожай соняшнику в 2007 році становив 4,4 млн тонн.

Щомісячне споживання соняшникової олії в Україні близько 40 тис. тонн.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!