"Татнефть" почала міжнародний судовий розгляд проти України

Понеділок, 17 березня 2008, 19:13

ВАТ "Татнефть" оголосило про початок міжнародного арбітражного розгляду проти України у зв'язку з "незаконним насильницьким захопленням" у жовтні 2007 р. Кременчуцького НПЗ (АТ "Укртатнафта").

Про це йдеться в заяві "Татнефті".

Компанія заявила, що в грудні 2007 року направила президентові і прем'єр-міністрові повідомлення про суперечку з пропозицією провести переговори відповідно до угоди між урядами РФ і України. Проте офіційний Київ не зробив "жодних дій для врегулювання суперечки" і не почав переговорів, ідеться в повідомленні компанії.

"Татнефть" вказує, що на підставі міжурядової угоди між РФ і Україною про заохочення і взаємний захист інвестицій компанія має право почати міжнародний арбітражний розгляд щодо України у будь-який час після 11 березня 2008 р. "Taтнефть" найближчим часом подасть клопотання про проведення арбітражного розгляду, в якому вкаже арбітром зі свого боку визнаного юриста в галузі міжнародного публічного права. Інтереси "Татнефті" щодо вказаного розгляду представляє міжнародна юридична фірма "Клірі Готтліб", наголошується в повідомленні компанії.

Реклама:

В кінці 2007 р. компанія вже оголошувала про намір звернутися в судові інстанції для відстоювання своїх інтересів у корпоративному конфлікті навколо ВАТ "Укртатнафта", яке управляє Кременчуцьким НПЗ.

"Укртатнафта" - спільне російсько-українське підприємство, яке здійснює модернізацію і управління Кременчуцьким НПЗ. Раніше "Нафтогаз України" управляв 43,054% ЗАТ "Укртатнафта". Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану належало 28,778% акцій, "Татнефті" - 8,613% акцій, 18,3% акцій володіли Seagroup International і Amruz Trading (9,96% і 8,336% акцій відповідно).

При цьому українська сторона протягом кількох років оскаржувала правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія), близьким до "Татнефті". У травні 2007 р. "Нафтогаз України" заявив про монополізацію татарстанськими акціонерами ЗАТ "Укртатнафта" права на управління Кременчуцьким НПЗ. У кінці травня 2007 р. ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" (м. Київ) списало з рахунків АБ "ІНГ Банк Україна" 271,006 млн звичайних акцій "Укртатнафти", що становлять 18,296% статутного капіталу підприємства, на користь "Нафтогазу України".

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!