Україні "світить" стрімке подорожчання цукру

Понеділок, 17 березня 2008, 13:16

Найбільші виробники цукру заявляють про чергову кризу на цукровому ринку. За їхніми оцінками, вже до кінця весни оптова ціна на цукор можезрости на 30-40%.

Про це пише газета "Комерсант-Україна". Таке зростання ціни підвищить роздрібну ціну до 5 гривень за кілограм.

У квітні-травні оптова ціна на цукор у країні може зрости до 3,3-3,5 тис. грн/т із ПДВ, а в роздріб - підвищитися до позначки 5 грн/кг.

Такий висновок цукровиробники зробили на підставі даних про очікуване різке зменшення площі посівів цукрового буряка на 15% - до 540 тис. га.

Реклама:

Зниження може бути й більш значним, залежно від погодних умов. Окрім того, в 2008/09 маркетинговому році кількість цукрових заводів може скоротитися на 20-25 підприємств.

Заява асоціації в цілому була підтримана представниками компаній, що зайняли в 2007 році близько 36% ринку,- Українською продовольчою компанію, цукровим союзом "Укррос", "Астарта-Києвом", "Інсахарпромом-К" і ЮВС.

Експерти говорять, що різке підвищення вартості цукру призведе до прискорення темпів інфляції. Тільки в січні-лютому споживчі ціни виросли на 5,7%, у тому числі за рахунок подорожчання цукру на 2,8%.

Нагадаємо, в 2005 році ціна на цукор підскочила відразу на 21,7%, у 2006 році вона знизилася на 1,7%, а в 2007-му - незначно підвищилася: на 1,2%. За розрахунками аналітика ІК Dragon Capіtal Віталія Ваврищука, зараз подорожчання цукру на 40%, відповідно до структури інфляції Держкомстату, може додатково прискорити ріст цін на 1,2%.

За оцінками експертів, подорожчання обов'язково викличе відповідні заходи Антимонопольного комітету (АМКУ)

Експерти очікують, що уряд буде боротися з подорожчанням адміністративними методами. Втім, стримати ціну в цьому сезоні буде легше - адже після вступу у СОТ Україна знизить ввізні мита на цукор, а його значне подорожчання відкриє можливості для ввозу цукру з-за кордону, що не вигідно українським виробникам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!