"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Комбінат Бойка може зупинитися через підвищення цін компанією Ахметова

Четвер, 13 березня 2008, 11:24

Другий за обсягом виробник залізорудної сировини (ЗРС) в Україні - Маріупольський меткомбінат імені Ілліча - заявив, що підвищення ціни на ЗРС на 68% із 1 квітня загрожує зупинкою виробництва.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" в четвер.

Група "Метінвест" повідомила компанію, що з 1 квітня підвищить ціну на залізорудний концентрат на 68% - до $118,78/ т. Концентрат поліпшеної якості обійдеться в $133,22/ т.

У зв'язку зі значним ростом цін на ЗРС знизиться ефективність роботи ММК.

Реклама:

Утім, голова правління ММК Володимир Бойко вважає, що зможе домовитися з Метінвестом про меншу ціну на сировину. На його думку, вартість ЗРС повинна бути прив'язана до вартості бразильської сировини. У лютому найбільший у світі виробник ЗРС - бразильська Vale - домовилася із трьома провідними сталевиробниками Азії - Nіppon Steel Corp., JFE Holdіngs Іnc. і POSCO - про підвищення з 1 квітня ціни на руду на 65%.

У січні "Метінвест" домовився й підписав трирічні контракти на поставку ЗРС із ІСД, Запоріжсталлю й ММК Ілліча.

Аналітики вважають, що така заява підприємства пов'язана з можливим зниженням рентабельності його роботи на 5-7% - до 10%. Утім, експерти впевнені, що витрати будуть компенсовані за рахунок підвищення цін на металопродукцію - їх середній ріст цього року може перевищити 25%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!