"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газ для населення подорожчає з 1 травня?

Четвер, 13 березня 2008, 10:49

НАК "Нафтогаз України" пропонує з 1 травня 2008 року збільшити ціни на природний газ для населення.

Про це УНІАН повідомило джерело, близьке до уряду.

Зокрема, компанія пропонує з 1 травня 2008 року переглянути чинні ціни на природний газ для населення, встановивши при цьому лише два діапазони диференційованих роздрібних цін: за річного споживання газу до 6000 куб. м - 737,41 грн за тис. куб. м (із урахуванням ПДВ, цільової надбавки в 4%, тарифів на транспортування, розподіл і постачання); і за річного споживання газу понад 6000 куб. м - 1358,54 грн за тис. куб. м (із урахуванням ПДВ тощо).

За оцінками НАКу, підвищення цін дасть змогу компанії одержати додаткову виручку від реалізації природного газу для населення як товару - 2 010 млн грн.

Реклама:

При цьому середньомісячна вартість природного газу для споживачів, які використовують його лише на приготування їжі і підігрів води, зросте на 13,14 грн за тис. куб. м (із розрахунку на одного абонента) і становитиме 24,32 грн за тис. куб. м із ПДВ.

Для споживачів, які використовують природний газ комплексно, в т. ч. і для опалювання приміщень, середньомісячна вартість газу виросте на 48,11 грн за тис. куб. м (за річного обсягу споживання до 2500 тис. куб. м) і становитиме 85,05 грн за тис. куб. м із ПДВ.

За обсягу споживання природного газу до 6000 куб. м на рік, середньомісячна вартість газу виросте на 76,71 грн за тис. куб. м і становитиме 219,74 грн за тис. куб. м із ПДВ.

Водночас компанія відзначає, що наявна вартість послуг із тепло- і гарячого водопостачання у низці регіонів України перевищує вартість природного газу за запропонованими цінами, при цьому тарифи на послуги з тепло- і гарячого водопостачання в більшості регіонах не відповідають їхнім економічно обґрунтованим рівням.

Для підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ) компанія пропонує переглянути ціну на природний газ із 1 липня 2008 року, встановивши її на рівні 952,69 за тис. куб. м із урахуванням ПДВ, цільової надбавки (4%), тарифів на транспортування і розподіл.

При цьому компанія одержить додаткову виручку від реалізації природного газу для ТКЕ як товару в 829 млн грн.

Разом із тим "Нафтогаз" пропонує, з метою поліпшення фінансового стану газотранспортних і газопостачальних підприємств, підвищити на 30% чинні тарифи на транспортування, розподіл і постачання природного газу.

Крім того, з метою наповнення джерела компенсації касового розриву НАК "Нафтогаз України", компанія пропонує також із 1 квітня 2008 року додатково підвищити на 6% рівень цільової надбавки до ціни природного газу для бюджетних організацій і установ і промислових споживачів та інших суб'єктів господарської діяльності.

Співрозмовник агентства уточнив, що перегляд чинних рівнів цін на природний газ для споживачів України необхідний для стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України" і формування бездефіцитного фінансового плану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!