Тимошенко не допустить постачання газу за ціною, вищою за 179,5 дол.

Вівторок, 11 березня 2008, 18:29

Уряд не допустить укладання угоди про постачання газу в 2008 році за ціною, вищою за 179,5 дол. за тисячу кубометрів.

Про це прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила у вівторок на брифінгу в Брюсселі, відповідаючи на запитання журналістів.

Вона повідомила, що делегація НАК "Нафтогаз України", яка відбула у вівторок до Москви на переговори з ВАТ "Газпром", дістала чіткі директиви від уряду.

У директивах "прямо написано, щоб заборонити будь-який газ підписувати за ціною, вищою за 179,5 дол. за тисячу кубометрів - ніяких інших цін бути не може", - сказала Тимошенко.

Реклама:

Вона також повідомила, що в директивах, зокрема, йдеться про те, що весь газ, одержаний Україною в 2007 році, має бути оформлений за ціною, не вищою за 130 дол. за тисячу кубометрів, в тому числі газ, який був торік закачаний у підземні сховища газу і який використовується сьогодні.

Як сказала прем'єр, директивами передбачено, що газ у 2008 році "не може бути прийнятий за іншою ціною, окрім 179,5 дол. за тисячу кубометрів, і всі акти мають бути оформлені, а також має бути оформлена угода про постачання газу в Україну в 2008 році".

"Ніяких перекручувань ціни бути не може", - підкреслила Тимошенко.

Коментуючи інформацію, що з'явилася сьогодні, про підписання угод про постачання газу в Україну за ціною 321 долар за тисячу кубометрів, Тимошенко сказала, що це говорить про те, що її побоювання ojlj ціни на газ були небезпідставними.

"Що йдуть інші команди, йдуть інші переговорні процеси, і я, безумовно, розберусь, чи є якісь підписані документи за ціною 314 або 321 долар. І, безумовно, уряд не допустить підписання таких угод", - заявила вона.

Прем'єр припустила, що такі розмови можуть виникати з приводу 4 млрд кубометрів газу, який був експортований "РосУкрЕнерго" в країни ЄС. "Але він був середньоазіатського походження", - сказала вона, зазначивши, що цей "газ був просто відібраний у України, і у вівторок Україну ставлять лицем перед штучно створеним дефіцитом газу... і покривають цей дефіцит російським газом за ціною понад 300 доларів за тисячу кубометрів".

Тимошенко ще раз підкреслила, що уряд не може підтримати таку політику поведінки з середньоазіатським газом і таку політику встановлення ціни і покриття дефіциту.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!