Для України у СОТ склалася "унікальна ситуація"

Вівторок, 11 березня 2008, 16:17

Заступник міністра економіки і голова переговорної групи зі вступу України до СОТ Валерій П'ятницький стверджує, що зі вступом у торговельну організацію субсидії для аграріїв не тільки не зменшаться, але навіть можуть збільшитися.

"По ідеї - повинні скорочуватися (субсидії). Але в нас склалася унікальна ситуація! Ми домовилися про те, що не будемо їх зменшувати", - сказав він в інтерв'ю "Дєлу".

"Для розрахунку такої підтримки прийнята формула, за якою до середньої величини субсидій сільського господарства за минулі роки додається ще 5% від загального обсягу виробництва. Таким чином, якщо тенденція зростання аграрного сектора збережеться, пропорційно збільшиться і рівень державної підтримки", - додав він

За словами П'ятницького, сьогодні складається унікальна ситуація, коли аграрії "можуть грати все помітнішу роль на світових ринках, ніж будь-коли до цього".

Реклама:

"Світові ціни на сільськогосподарську продукцію ростуть, вона стає все дефіцитнішою. І часто виходить так, що захищатися потрібно не нам (від напливу імпортної продукції - УП), а від нас. На сьогодні таких країн, як Україна, не так уже й багато. Це Казахстан, Аргентина, Росія - ті країни, у яких є невикористаний потенціал. Можливості того ж ЄС або США - дуже обмежені", - зазначив він.

"Сільське господарство України не вмирає. Воно реструктуризується, воно пройшло через складний етап тих соціально-економічних змін, які зачепили всю нашу країну, і це нормально", - завірив П'ятницький, додавши, що "ми абсолютно правомірно можемо підтримувати своє сільське господарство на тому рівні, який склався в середньому за період 2004-2006 років".

Говорячи про те, чи допускає СОТ пільги для аграріїв і нульову ставку ПДВ для них, заступник міністра економіки сказав: "СОТ абсолютно байдуже, який у нас ПДВ - нульовий, 5%, 10% або 20%. Головне, щоб цей ПДВ застосовувався однаково стосовно конкретного товару, незалежно від країни його походження".

"І це не може бути предметом переговорів - домовилися, не домовилися. Це аксіома, третя стаття ГУТТ (Генеральна угода з тарифів і торгівлі), фундамент системи СОТ, яка ніким не обговорюється", - додав він.

Водночас, П'ятницький вважає, що "пільги - це повне викривлення ринку, це його вбивство, а якщо держава щось стимулює, це потрібно робити цілеспрямовано".

"Система пільг із ПДВ ніяк не пов'язана з результатами роботи, тому вона не стимулює розвитку виробництва і дає простір для непрозорих схем. І коли держава дає аграріям пільги з кишені платників податків, ціни все одно зростають, і платникам податків доводиться платити ще один податок - інфляційний. Це ненормально", - сказав він.

Водночас, заступник міністра зазначив, що в системі СОТ "у необмеженому обсязі дозволені інвестиції "у майбутнє" - розвиток інфраструктури, дороги, електрифікація, модернізація, а також "зелені заходи" - захист рослин, боротьба зі шкідниками, збільшення продуктивності, селекція, наукова розробка і підготовка фахівців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!