ЗМІ: Україна погодилася купувати російський газ за $321

Вівторок, 11 березня 2008, 09:53

Україна погодилася з тим, що ціна російського газу, спожитого в січні-лютому 2008 року, становитиме $321 за тис. куб. м.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинилася угода, підписана 6 березня заступником голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігорем Діденком, а також виконавчими директорами "РосУкрЕнерго" Дмитром Глебком і Костянтином Чуйченком (член правління "Газпрому").

Документ з'явився після врегулювання кризи, що виникла в газових відносинах Росії й України і вилилася в тимчасове обмеження постачань.

Реклама:

За угодою, НАК купує поставлений у січні-лютому "РосУкрЕнерго" російський газ за $321 за тис. куб. м. В угоді відсутній пункт про продаж газу "Нафтогазу" через "Укргаз-Енерго". Таким чином, це перший контракт, підписаний за останні три роки "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго" напряму.

Обсягів закупівель не наводять. Представник "Газпрому" Сергій Купріянов уточнив, що це залишається предметом переговорів, висловивши одночасний подив ціною: сама російська монополія говорила про $314,7 за тис. куб. м.

Інше джерело "Комерсанта" у "Газпромі" пояснило, що може йтися як мінімум про 4 млрд із 9,1 млрд куб. м., у цілому поставлених Україні. Ще 5,1 млрд куб. м. будуть зараховані як постачання середньоазійського газу по $179,5 за тис. куб. м. У результаті середня ціна на газ для України в січні-лютому становитиме близько $240 за тис. куб. м.

Водночас голова управління зі зв'язків із громадськістю НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський сказав виданню, що йому про угоду нічого не відомо.

"Офіційні переговори між "Нафтогазом" і "Газпромом", під час яких будуть вироблені договірні відносини, почнуться 12 березня. До цього жодних контрактів як офіційних розглядати не можуть", - сказав він.

Джерело видання в Мінпаливенерго, яке брало участь у переговорах 5 березня, пояснило, що погодитися з закупівлями російського газу запропонував Діденко. "Він одразу сказав: ми готові на будь-яку ціну за умови, що з ринку заберуть "Укргаз-Енерго" (СП "РосУкрЕнерго" і "Нафтогазу", яке продає газ на внутрішньому ринку України)".

Сам Діденко відмовився прокоментувати цю інформацію.

Як відомо, 6 березня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що президент Віктор Ющенко наказав їй купувати газ у Росії за ціною $315,6 за тис. куб. м. Однак Ющенко в офіційній заяві, розміщеній на президентському сайті, спростував цю інформацію й оприлюднив директиви, які давав Тимошенко. У них вказувалося, що пріоритетом залишається збереження нинішньої ціни в $179,5 за тис. куб. м.

Джерело "Комерсанта" у "Газпромі" каже, що згода України на купівлю газу по $321 за тис. куб. м. означає, що "країна є платоспроможним клієнтом" і може надалі купувати все паливо за цією ціною.

В угоді, підписаній 6 березня, передбачено, що у разі її подовження газ буде закуповуватися зі збереженням ціни $321 за тис. куб. м. А в домовленостях, оприлюднених 5 березня, йдеться про продаж Україні середньоазійського газу за ціною $179,5 за тис. куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: