Ющенко просить Тимошенко забезпечити безперебійні поставки газу

П'ятниця, 8 лютого 2008, 18:36

Президент Віктор Ющенко звернувся з телеграмою до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко із проханням вжити заходів для забезпечення безперебійних поставок імпортного природного газу в Україну.

Про це сказано в повідомленні прес-служби президента.

Ющенко звертає увагу Тимошенко на ситуацію, яка склалася у зв'язку із заявами керівництва російського "Газпрому" про наміри припинити з 11 лютого поставляти газ російського походження в Україну.

"Прошу доручити терміново, проаналізувати ситуацію, яка склалася, і вжити вичерпних заходів реагування з метою забезпечення безперебійних поставок газу", - сказано в телеграмі.

Реклама:

Відповідної інформації Ющенко очікує особисто від Тимошенко 11 лютого.

Як повідомляло агентство, 7 лютого "Газпром" заявив, що може з 11 лютого припинити поставляти газ російського походження в Україну.

Згідно із заявою компанії, станом на 7 лютого в Україні "осіло" 1,5 млрд куб. м. російського газу.

Оскільки поставки російського газу в Україну не передбачені балансом "Газпрому" на 2008 рік, щоб їх продовжити, "Газпром" вимагає, аби українська сторона негайно створила для цього юридичні підстави, підписала відповідні контракти й акти і невідкладно забезпечила повне погашення заборгованості, що нагромадилася.

Якщо цього зроблено не буде, "Газпром" обіцяє припинити поставки російського газу в Україну.

"Нафтогаз України" вважає безпідставним обвинувачення російського газового монополіста компанії "Газпром" у несанкціонованому відборі газу українською компанією.

У січні, коли РосУкрЕнерго поставляло в Україну російський газ, у Європу компанія проекспортувала, за даними "Нафтогазу України", 1,494 млрд куб. м середньоазіатського газу, який набагато дешевший російського палива.

Нафтогаз України" почав підготовку до переходу на прямі поставки природного газу без участі посередників - компанії "РосУкрЕнерго" і спільного підприємства "Укргазенерго".

Найдоцільнішим "Нафтогаз України" вважає закупівлю всього обсягу газу, що на сьогодні здобувається компанією "РосУкрЕнерго", за ціною 179,5 долара за тис. куб. м.

Зокрема, йдеться про закупівлю не менше 50 млрд куб. м природного газу в країнах Середньої Азії.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!