Тарута домовляється з туркменами про газовий бартер?

П'ятниця, 8 лютого 2008, 11:12

"Індустріальний союз Донбасу" домовляється з Туркменістаном про повернення до практики розрахунків за будівельні роботи газом.

Про це повідомляє "Дєло".

Співвласник корпорації "ІСД" Сергій Тарута провів переговори з президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим і пообіцяв йому в найкоротший термін добудувати тунель у столиці Туркменістану і сполучений залізничний і автомобільний міст через ріку Амудар'ю.

"Українські компанії будуть продовжувати роботу в цій країні", - повідомив виданню Тарута.

Реклама:

На думку експертів, "ІСД" міг домовитися з туркменською стороною про повернення практики розрахунків за будівельні роботи газом, що застосовувалася в 2002-2004 роках.

Сам Тарута деталей досягнутих домовленостей не прокоментував.

Як відомо, контракт на будівництво цих об'єктів був підписаний ще в 1999 році з компаніями "Інтербудмонтаж", "Укртрансбуд" і підконтрольної "ІСД" "Укразіабуд". Однак досі будівництво було практично законсервоване.

На початку цього року президент Туркменістану відвідав ці об'єкти і різко розкритикував вказані компанії, звинувативши їх у безвідповідальності і зриві графіків виконання держпрограми з інтенсифікації соціально-економічного розвитку країни.

Президент України Віктор Ющенко на це доручив Таруті відвідати Туркменістан і вирішити виниклу проблему.

Не виключено, що український бізнесмен міг торкнутися питання і про постачання туркменського газу без посередників, зазначає видання.

За словами керівника Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, з 2005 року, коли Україна припинила закупівлі газу за бартером і перейшла на грошові розрахунки, досягнуті домовленості щодо вартості будівництва об'єктів у Туркменістану стали невигідними для українських компаній.

Експерт не виключає спроб повернути корпорацією "ІСД" газові розрахунки. "Я вважаю, що візит Сергія Тарути в Туркменістан не випадковий. Не секрет, що "ІСД" має певні ресурси в Середній Азії, зокрема компанією "Узбекнафтогаз", і неодноразово здійснював спроби через загальну схему постачань закачати цей газ в Україну. У 2004 році ця спроба була вдалою, однак, наскільки мені відомо, відтоді вона не реалізовувалася", - каже Бородін.

На думку експерта, труднощі виникають із транспортуванням газу в Україну через російську газотранспортну систему.

Мало того, у 2002-2004 роках, коли Туркменістан розраховувався за ці роботи газом, виникли підозри українських компаній у розтраті коштів. Зокрема, "Укразіябуд" отримала понад 800 млн куб. м. туркменського газу за заниженою ціною через ДК "Укртрансбуд". Але прокуратура виявила махінації посадових осіб цих компаній, у результаті чого державі нанесено збиток у розмірі 160 млн грн. 12 квітня 2007 року уряд вирішив перейти на грошову форму розрахунків з будівництва моста з Туркменістаном замість товарної.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!