В Україні знайшовся "геній бізнесу", який може монополізувати ринок

Четвер, 7 лютого 2008, 16:20

Міжгалузеве науково-дослідне виробниче об`єднання "Прогрес" стурбоване загрозою монополізації ринку електричних стартерів в Україні.

ТОВ "МНДВО "Прогрес" заявляє, що незаконне отримання ВАТ "Електромаш" патенту на промисловий зразок "Електростартер на постійних магнітах для двигунів внутрішнього згорання" № 13038, в якому відображений лише зовнішній вигляд пристрою, а не його технічні характеристики, може призвести до того, що всі виробники аналогічної продукції в Україні будуть змушені платити авторські відрахування ВАТ "Електромаш".

Відомо, що, приступаючи до розробки стартерів, фахівці концерну "Електромаш" і групи Kratumant як приклад використовували аналогічну продукцію концерну BOSCH. Перевагами цього типу стартерів є компактність, висока питома потужність і низький рівень енергоспоживання. Саме виготовлений таким чином стартер і був запатентований як промисловий зразок.

Проте розроблений у 1912 році американським інженером і винахідником Чарльзом Кеттерінгом електричний стартер для пуску двигуна відтоді зовні практично не змінився.

Реклама:

Таким чином, виходячи з логіки ВАТ "Електромаш", усі провідні світові виробники стартерів, такі як BOSCH, FIAT, FORD, HITACHI, LUCAS, MITSUBISHI, MOTORCRAFT, MOTOROLA і т. д., використовують інтелектуальну власність українського концерну, і компанія в будь-який момент може зажадати від них компенсації.

Так, як це трапилося з ТОВ "МНДВО "Прогрес", яке несподівано "завинило" концерну "Електромаш" близько 14 млн гривень за стартери, розроблені власними конструкторами і також захищені відповідними патентами.

Є інформація, що схожі претензії концерн "Електромаш" готує західним компаніям BOSCH і LUCAS.

Основним видом діяльності МНДВО "Прогрес" є виробництво комплектуючих для автомобілів і запасних частин до них. Підприємство виробляє: хрестовини, термостати для всіх видів вітчизняних легкових і вантажних автомобілів, привід стартера для двигунів внутрішнього згорання, а також реалізує стартери, які виробляються компанією "Нью Степ Ентерпрайз Лімітед" (Корея) на основі нормативної і конструкторської документації МНДВО "Прогрес". Продукція підприємства поставляється на конвеєр ЗАТ "ЗАЗ" і Чернігівського заводу "Укркард". У 2005 році система менеджменту якості ТОВ "МНДВО "Прогрес" була визнана відповідною міжнародному стандарту ISO 9001:2000.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!