RosUkrEnergo занепокоєна ситуацією в Україні

Четвер, 7 лютого 2008, 10:18

Швейцарська RosUkrEnergo (RUE), що є монопольним постачальником газу в Україну, занепокоєна ситуацією в українському газовому секторі, повідомив прес-секретар компанії Андрій Кнутов.

"Компанія висловлює серйозну занепокоєність ситуацією, що склалася в газовому секторі України між господарюючими суб'єктами країни. На сьогодні відсутня не тільки контрактна база на газ, поставлений українським споживачам у 2008 р., але і немає чітко сформульованої позиції з боку газових компаній України, коли внутрішні договори будуть підписані", - сказав він.

Ідеться про контракти між компанією "УкрГазЕнерго", що купує весь газ у RosUkrEnergo, і українськими споживачами, яким вона перепродує "блакитне паливо". "УкрГазЕнерго" є спільним підприємством RosUkrEnergo і "Нафтогазу", якому вона також продає імпортний газ.

За словами Кнутова, викликає нерозуміння відсутність підписаних документів на газ, що надійшов до України в листопаді-грудні 2007р., хоча НАК "Нафтогаз України" визнала наявність заборгованості перед ЗАТ "УкрГазЕнерго" за газ, спожитий у цей період.

Реклама:

"Швидке вирішення проблемних питань на рівні компаній, без політизування даних тем, дозволить усунути існуючу прострочену заборгованість господарюючих суб'єктів України перед компанією в найкоротші терміни", - додав він.

Кнутов також відзначив, що RosUkrEnergo вважає за необхідне повне і безумовне виконання українською стороною чинного контракту на транспортування природного газу, що належить компанії RosUkrEnergo і призначеного європейським споживачам.

Окрім того, він повідомив, що за даними на 6 лютого, обсяг російського газу, що поступив до України, сягнув близько 1,5 млрд куб. Цей газ куплений компанією RosUkrEnergo за ціною 314,7 дол. за тис. куб.

Раніше повідомлялося, що з 2007 р. на Україну постачався тільки середньоазіатський газ, проте з січня 2008 р. були відновлені постачання російського газу через зниження обсягів середньоазіатського.

Відзначимо, вчора екс-міністр палива і енергетики України Юрій Бойко заявив, що наразі в газовому секторі України існують дві основні проблеми: початок несанкціонованого відбору газу з 1 січня і погіршення фінансового стану "Нафтогазу" у зв'язку зі збільшенням податкового навантаження на 2 млрд грн, передбаченим у бюджеті на 2008 р.

У свою чергу, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала відмовитися від посередників у постачаннях газу з Росії.

"Цю позицію ми відстоюватимемо в судах", - сказала вона. Прем'єр підкреслила, що у вказаних контрактах наявний конфлікт інтересів, оскільки люди, які ставили свої підписи під цими документами, одночасно мали відношення і до НАК "Нафтогаз України", і до RUE.

При цьому Юлія Тимошенко підкреслила, що уряд не піде на жодні політичні та економічні поступки РФ та "Газпрому" в питаннях усунення посередника у схемах постачань імпортного газу в Україну. За її словами, не можна вважати серйозними думки експертів щодо того, що Україна може поступитися Росії частиною своїх газових активів (ПГС, транзитний газопровід), також Україна не піде на політичні поступки: продовження терміну базування російського флоту в Криму та обмеження співпраці з НАТО.

Напередодні голова Головного контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський заявив, що зберігання газу RUE для "Нафтогазу України" є збитковим. За його словами, витрати НАК "Нафтогаз України" на зберігання газу RUE в українських ПСГ у 2006 р. і за 11 місяців 2007 р. перевищили доходи на 54 млн грн.

Компанія RUE AG (Швейцарія) є ексклюзивним постачальником газу до України, реалізовуючи його українським споживачам через ЗАТ "УкрГазЕнерго". 50% RUE належить російському газовому монополістові ВАТ "Газпром", 50% - Centragas Holding AG. Обсяг постачань - близько 55 млрд куб. м. "Газпром" продає RUE російське "блакитне паливо" і середньоазіатський газ, зокрема туркменський. RUE, у свою чергу, продає змішаний газ Україні через "УкрГазЕнерго", яке є його спільним підприємством із НАК "Нафтогаз України". У 2007 р. газ Україні постачався по 130 дол. за 1 тис. куб. м, у 2008 р. - 179,5 дол. Ставка транзиту газу територією України в 2008 р. збільшилася з 1,6 дол. до 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!