"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сьогодні закінчиться 14-річний шлях України до СОТ

Вівторок, 5 лютого 2008, 11:37

Сьогодні, 5 лютого, у Женеві відбудеться засідання Генеральної ради Світової організації торгівлі, на якому планують затвердити рішення про прийом України до членів СОТ.

Очікується, що на засідання в Женеву поїде президент Віктор Ющенко.

Пакет документів, що буде винесений на засідання Ради, складається зі звіту робочої групи, переліку ринкового доступу для товарів і послуг, проекту рішення Генради й проекту протоколу про прийом.

На 17:15 за київським часом запланована церемонія підписання протоколу про вступ України у СОТ за участі Ющенка й гендиректора СОТ Паскаля Ламі.

Реклама:

Після підписання відповідних документів, Україна повинна ратифікувати ухвалене рішення не пізніше 4 липня 2008 року. Тільки після ратифікації Україна набуде членство протягом 30 днів.

Одразу після позитивного рішення Генеральної ради СОТ у Верховну Раду буде внесена для ратифікації угода обсягом близько 1500 сторінок, дві третини з яких - зобов'язання України перед СОТ й третина - угоди цієї організації, до яких приєднується Україна.

У разі ратифікації Київ направить офіційний документ у штаб-квартиру СОТ у Женеву, де його підпише глава цієї організації. Офіційно ж членом СОТ, а до цієї дати прив'язані законодавчі й нормативні акти, Україна стане на 30-й день після підписання.

Після приєднання до СОТ Київ сподівається на плідні переговори із Брюсселем щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС.

На цей момент повна інформація про всі умови вступу України у СОТ відсутня, тому що застережені у двосторонніх угодах із країнами-членами умови носять конфіденційний характер.

За інформацією Міністерства економіки, після приєднання до СОТ Україні необхідно прийняти ще 11 законів і ряд нормативних документів уряду. Зокрема, йдеться про мита на експорт соняшника, чорних і кольорових металів, шкірсировини й худоби, дискусія щодо яких із Євросоюзом призвела до затримки процесу вступу України у СОТ наприкінці минулого року. Відповідно до досягнутих домовленостей, мита будуть діяти протягом перехідного періоду, що протриває від 2 до 5 років.

Україна вела переговори про вступ у СОТ понад 14 років.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!