"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До кінця року середня пенсія виросте менше ніж на 60 гривень

Понеділок, 4 лютого 2008, 16:41

У результаті перерахунку пенсій у січні їхній середній розмір виріс майже на 160 грн, а до кінця року збільшиться ще на 58 грн.

Про це повідомив голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний, говорячи про результати перерахунку пенсійних виплат для 13,1 млн осіб, проведеного фондом у січні цього року, пише "Комерсант-Україна".

За підсумками перерахунку, середній розмір пенсії сягнув 749,39 грн, на 26,8% перевищивши рівень грудня 2007 року - 590,78 грн. При цьому мінімальна пенсія, відповідно до Держбюджету, була збільшена в січні на 60 грн - із 410 грн до 470 грн.

"До кінця 2008 року в бюджеті заплановано збільшення середнього розміру пенсійних виплат до 808 грн (на 7,8%)", - заявив Зарудний.

Реклама:

За його словами, при підвищенні протягом року мінімальної пенсії на 28 грн (до 498 грн), її середній розмір виросте на 58 грн за рахунок підвищення з 1 жовтня коефіцієнта перерахунку пенсій до 1,35.

Це дозволить збільшити пенсії людям із тривалішим виробничим стажем, вважає він.

Експерти зазначають, що через високі темпи інфляції - очікується понад 15% - збільшення пенсій залишиться непоміченим.

"Незважаючи на перерахунок у січні і можливе введення нового коефіцієнта, мінімальна пенсія навряд чи досягне рівня прожиткового мінімуму (понад 600 грн)", - говорить виконавчий директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук.

Із ним згоден провідний експерт економічних програм Центру ім. Разумкова Костянтин Кузнєцов: "Інфляція вимагатиме компенсації і збільшення розміру мінімальних і середніх пенсій".

Він упевнений, що під час перегляду бюджету в березні будуть істотно збільшені дотації соціальній сфері, у тому числі Пенсійному фонду, як пообіцяла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Експерт вважає, що додаткові видатки на виплату підвищених пенсій будуть фінансуватися за рахунок зростання надходжень від діяльності податкових органів і митниці, а також перевищення планових показників приватизації.

На думку члена бюджетного комітету Верховної Ради Олександра Пеклушенка (Партія регіонів), для підвищення рівня життя пенсіонерів бажано підняти мінімальну пенсію до "приблизно 800 грн, а середню - до 1500 грн".

Але його колега Павло Жебрівський (НУ-НС) упевнений, що бюджет 2008 року не витримає такого збільшення видатків. "Пенсія не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати (з 1 грудня 2008 року - 605 грн), в іншому разі доведеться залучити в бюджет величезну кількість коштів на соціальні виплати, а це поки неможливо", - зазначає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!