"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міністр ЖКГ пропонує пустити 12 млрд компенсацій на доступне житло

Понеділок, 4 лютого 2008, 14:03

Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко вважає за доцільне направлення 12 млрд гривень із 14 млрд, запланованих для компенсації знецінених вкладів колишнього Ощадбанку СРСР на реалізацію програми "Доступне житло" через іпотечні механізми.

Про це він сказав в інтерв'ю щотижневику "Контракти".

"На всі ці цілі (компенсацію), швидше за все, буде виділено не 14 млрд гривень, як планували на початку січня. 12 млрд гривень будуть спрямовані населенню трохи інакше... доцільніше зв'язати 12 млрд, реалізувавши президентський указ про забезпечення громадян доступним житлом", - розповіді міністр.

На його думку, занадто масштабна компенсація за рахунок комунальних платежів може підвищити рівень інфляції, оскільки громадяни почнуть витрачати зекономлені гроші в магазинах і на ринках.

Реклама:

У разі ж направлення більшої частини суми на іпотечні механізми для компенсації процентних ставок банків при придбанні житла гроші залишалися б у рамках банківської системи й, на думку Кучеренка, працювали б на благо громадян.

"Я вважаю, що це ефективніше застосування бюджетних коштів, аніж пряме стимулювання споживання, що загрожує інфляцією", - сказав він.

Він зазначив, що доступне житло може бути надано тільки за рахунок рефінансування іпотечних кредитів, оскільки в державі немає коштів на будівництво не тільки безкоштовного, але й дешевого житла.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів має намір повернути частину заощаджень із втрачених вкладів послугами й товарами для того, щоб не допустити сплеску інфляції.

Раніше Кабмін запропонував Верховній Раді виділити в 2008 році з бюджету 20 млрд гривень на компенсації з утрачених вкладів, при цьому 6 млрд гривень планується повернути грошима для того, щоби повернути всі вклади до 1 тис. гривень.

Крім того, 2 млрд гривень Кабмін планує повернути вкладникам шляхом взаєморозрахунків із погашення заборгованості за житлокомунпослуги.

Ще 12 млрд гривень Кабмін планує залучити за рахунок додаткових надходжень у бюджет від приватизації й направити їх на оплату поточних платежів із житлокомунпослуг, оплату певних груп товарів і послуг.

У Держбюджеті-2008 передбачено виділення 6 млрд гривень для виплат компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР.

11 січня Ощадбанк почав виплачувати компенсації за знеціненими вкладами. Загальний обсяг зобов'язань за такими вкладами оцінюється  у понад 120 млрд гривень.

Президент Віктор Ющенко наполягає на безкоштовному наданні земельних ділянок органами місцевого самоврядування під будівництво за програмою "Доступне житло". Він запропонував, щоб держава оплачувала громадянам 30% при придбанні житла.

Українські Новини 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!