"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міністр економіки вважає, що причиною інфляції-2007 стали кредити

Понеділок, 4 лютого 2008, 13:42

Міністр економіки Богдан Данилишин вважає причинами збільшення рівня інфляції в 2007 році різке зростання споживчого кредитування, зростання цін на сільськогосподарську продукцію на світовому ринку й більшу ресурсомісткість української економіки.

Про це він заявив в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Варто сказати, що поряд із підвищенням ролі зовнішніх цінових факторів, що збільшило витрати вітчизняних виробників, великий внесок у закручування інфляційної спіралі внесло зростання запозичень із боку населення в банків", - сказав Данилишин.

За його даними, позики населення становили торік понад 10% від валового внутрішнього продукту, і левину їх частку використовували на споживчому ринку.

Реклама:

"Такого сплеску запозичення з боку населення в історії України ще не було", - підкреслив міністр.

Він додав, що додатковий інфляційний тиск на внутрішньому ринку спровокував значний ріст цін на сільгосппродукцію на світовому ринку, а також внутрішні системні фактори, такі як низька продуктивність праці, енергоефективність виробництва й загалом його велика ресурсомісткість.

"Внутрішній ринок дістав як зовнішні сигнали на підвищення цін, так і внутрішні - з боку попиту, що був підтриманий підвищенням рухливості в 2007 році відповідних монетарних агрегатів", - зазначив Данилишин.

Він висловив упевненість, що в разі реалізації запланованих Кабміном антиінфляційних заходів у співробітництві з Нацбанком рівень інфляції в 2008 році буде нижчим, аніж у попередньому році.

Як повідомлялося, інфляція за підсумками 2007 становила 16,6%, в 2006 році - 11,6%, в 2005 році - 10,3%.

Прем'єр Юлія Тимошенко прогнозує інфляцію в 2008 році на рівні 9%, Президент Віктор Ющенко вважає можливим втримання інфляції в нинішньому році на рівні до 10%.

У середині січня Данилишин прогнозував інфляцію в 2008 році на рівні 10,5-12,5%.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: