"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Європі вважають, що питання вступу України до СОТ вирішиться завтра

Понеділок, 4 лютого 2008, 13:21

Єврокомісія впевнена, що питання вступу України до СОТ вирішать завтра, 5 лютого, на засіданні Генеральної асамблеї організації.

Про це заявив у понеділок голова представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг.

"Це дасть можливість почати переговори за новою угодою про зону вільної торгівлі, - сказав він. - Це буде глибока і амбітна угода з інтеграції України в європейський ринок".

Із цього питання Єврокомісія і Україна вже провели 6 раундів переговорів, останній із яких завершився у Києві минулого тижня, нагадав він.

Реклама:

"Дуже важливо, що ми дістали сигнал від українських партнерів, що вони зацікавлені в якомога швидшому просуванні в цьому питанні", - зазначив Боуг.

Раніше президент Віктор Ющенко заявив у швейцарському Давосі, що на засіданні Генеральної ради СОТ у Женеві 5 лютого буде підписано угоду, яка оформить вступ України до СОТ.

Нагадаємо, Україна вела переговори про вступ до СОТ упродовж 14 років. За цей час країна підписала двосторонні угоди з 50-ма країнами.

Як повідомлялося, Комітет із розширення СОТ 25 січня ц. р. прийняв заявку України на вступ до СОТ . У рамках угоди зі СОТ Україна повинна обмежити кількість митних тарифів і не збільшувати її у майбутньому. Ці тарифи стосуються експорту й імпорту худоби, шкіряної продукції, чорних і кольорових металів.

Після підписання угоди про вступ до СОТ Україні потрібно до 4 липня ратифікувати вимоги, які їй необхідно виконати для вступу до цієї організації. Через 30 днів після цього Україна офіційно стане членом СОТ.

СОТ - міжнародна організація, покликана регулювати торгово-політичні відносини учасників Організації на основі пакету Угод уругвайського раунду багатосторонніх торгових переговорів 1986-1994 рр. Ці документи є правовою базою сучасної міжнародної торгівлі. Організація відповідає за розробку і впровадження нових торгових угод, а також стежить за дотриманням членами всіх угод Організації, підписаних більшістю країн світу і ратифікованих їхніми парламентами.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: