"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗМІ: Ющенко доручив знизити податковий тиск на "Нафтогаз" до 20%

Понеділок, 4 лютого 2008, 11:27

За підсумками засідання РНБО, президент Віктор Ющенко доручив уряду знизити податкове навантаження на НАК "Нафтогаз України".

Про це пише видання "Комерсант-Україна".

"Уряд може проводити будь-яку цінову політику (стосовно ціни на газ для споживачів), але за неї потрібно платити. "Нафтогаз" не має бути пенсійним і субсидійним фондом", - заявив Ющенко.

На його думку, основною причиною фінансової кризи "Нафтогазу" стало позбавлення компанії права поставляти газ промисловим споживачам, що приносило підприємству найбільший прибуток.

Реклама:

У Кабінеті Міністрів погоджуються, що без податкових преференцій компанія не зможе погасити кредиторську заборгованість у 10,2 млрд гривень, але зменшити податкове навантаження готові лише до 18-20%, а не 11-12% від річного обороту підприємства, як вимагає "Нафтогаз". Дії уряду поліпшать фінансовий стан компанії, але кардинально ситуації не змінять, упевнені експерти.

Раніше НАК "Нафтогаз України" просила уряд зменшити податкове навантаження на підприємство з 26,6% до 11-12% річного обороту. В іншому разі в держмонополії заявляли про можливість дефолту. Але дотепер у Кабміні планували, навпаки, збільшити податки Нафтогазу до 30% річного обороту.

Нагадаємо, "Нафтогаз" заборонив теплокомуненерго (ТКЕ) і облгазам оформляти акти прийому-передачі природного палива у разі наявності боргів за спожитий газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!