Азаров у Москві поратував за ЄЕП

П'ятниця, 29 лютого 2008, 11:28

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров позитивно оцінює те, що авторитетні громадські діячі й бізнес-кола України та Росії висловлюються за відновлення проекту Єдиного економічного простору в умовах вступу обох країн до Світової організації торгівлі.

Про це повідомив ЕП прес-секретар Азарова.

Таку оцінку Микола Азаров висловив після засідання українсько-російського форуму у Москві 27 лютого. Форум був проведений спільно громадськими організаціями: "Українським форумом" та Громадською палатою Російської Федерації.

"Створення спільного ринку України, Росії, Білорусі й Казахстану, до якого могли би приєднатися й інші країни, а також запровадження між учасниками зони вільної торгівлі без винятків  - це була єдина реальна спроба дати потужний поштовх нашим економікам у конкурентному глобальному середовищі, єдиний масштабний проект за часи незалежності наших держав. При цьому проект цілком практичний і компромісно обґрунтований. Оскільки він створювався поза політикою, на базі соціально-економічних реалій розвитку наших держав", - вважає Микола Азаров.

Реклама:

Експерти в Росії й Україні розрахували, що в режимі Єдиного економічного простору, в першу чергу завдяки єдиним цінам на енергоносії, тарифам та вільному пересуванню капіталів, товарів і послуг, робочої сили, темпи економічного зростання прискорились би у 1,5 рази, і приріст валового внутрішнього продукту тільки завдяки факторам ЄЕП до 2015 року сягнувби для України 30%, для Росії - 20%.

Протидію проекту ЄЕП в Україні й Росії Микола Азаров пов'язує як із політичною заангажованістю, так і з лобістською активністю тих національних корпорацій, які намагаються здобути і зберегти неконкурентні переваги на українському й російському ринках.

"Дуже важливо, що системний бізнес сьогодні нарешті висловлюється за ліквідацію неконкурентних переваг, преференцій, закритості певних секторів вітчизняного ринку, - заявив Микола Азаров за підсумками дискусії на форумі. - Бізнес бачить переваги у формуванні транснаціональних корпорацій, консорціумів як у традиційних сферах (металургія, енергетика, видобування і транспортування сировини), так і у сферах високих технологій".

На переконання Азарова, після вступу до Світової організації торгівлі для України розпочинається вирішальний етап розвитку. Необхідно з максимальної користю пройти період адаптації національної економіки до правил СОТ. Від того, як країна спрямує ресурси на цьому етапі, залежить -Україна назавжди залишиться на третьому технологічному рівні чи спроможеться вийти на вищі рівні. А ресурсний потенціал для здійснення якісного переходу на вищий рівень, на його думку, саме на ринках країн СНД, Росії.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!