Турчинов: Усе, що треба ми погасили, а боргу в 5,2 млрд не існує

Четвер, 28 лютого 2008, 10:37

Україна погасила у середу борг перед "Газпромом" і готова сплачувати щоденно за спожитий газ, якщо їй нададуть акти про постачання газу.

Про це заявив віце-прем'єр Олександр Турчинов в ефірі "5 каналу".

За його словами, у середу зранку він проінформував президента, що уряд забезпечив НАК "Нафтогаз" ресурсами, щоб вона могла розрахуватися за борги минулого року.

"Незважаючи на шантаж, гучні заяви, уряд у складних умовах знайшов можливість підтримати НАК "Нафтогаз", і в результаті розрахунки були проведені й станом на 8 годину ранку середи були завершені. Основна ж частина пройшла ще вчора (у вівторок)", - сказав Турчинов.

Реклама:

Він також констатував, що 5,2 мільярда боргу, який пред'являли Україні, "його не існує".

Турчинов відзначив при цьому, що Україна "розраховувалась в односторонньому порядку", бо "Нафтогаз" не отримав від "Укргаз-Енерго" та "РосУкрЕнерго" відповідних документів та актів.

"На сьогодні в нас немає угоди, хоча на зустрічі президентів і було домовлено, що повинна бути пряма угода з "Нафтогазом" на постачання газу в Україну за ціною 179,5 долара. На жаль, контрактів Росія не надала", - сказав віце-прем'єр.

"Ми готові в щоденному режимі сплачувати за спожитий газ, але нам повинні надати підстави для сплати. Бо якщо в минулому році ми знали посередників, які працювали, то з 2008 року ми не хочемо працювати з посередниками", - заявив Турчинов.

На його думку, затяжка з угодою є спробою повернути Україну до схеми з посередниками.

Вчорашня заява "Газпрому" - це чергова спроба пограти на нервах, це спроба шантажу, що давайте по-хорошому приймайте посередників, приймайте старі схеми, й проблем не буде. Я думаю, ця заява була пов'язана з тим, що почалися розрахунки. Бо після розрахунків такі заяви робити не логічно.", - сказав Турчинов.

Він підкреслив, що "сьогодні не бачить підстав ні для гучних заяв, ні для недружніх дій".

Щодо заяви Секретаріату президента Ющенка, де висловлювалось розуміння дій "Газпрому", то Турчинов висловив сумнів, навіщо "Газпрому речники в Україні".

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!