Україна не може платити борг за газ, отриманий у 2008 році - Турчинов

Середа, 27 лютого 2008, 12:10
Відсутність договорів на поставку газу із РФ на 2008 рік не дозволяє Україні здійснювати поточні платежі за спожитий із початку року природний газ.

Як заявив перший міністр Олександр Турчинов, досягнуті в Москві домовленості все-таки будуть реалізовані. Україна продемонструвала здатність сплачувати свої борги, підкреслив він.

"І я сподіваюся, що це спричинить укладення довгострокового договору на поставку газу в Україну відповідно до досягнутих у Москві домовленостей за ціною 179 дол. за 1 тис. куб. м", - сказав він.

До того Турчинов заявив, що борг НАК "Нафтогаз України" перед RоsUkrEnergo і "Укргаз-Енерго" закритий.

Напередодні ввечері перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив: "Сьогодні НАК "Нафтогаз України" розрахувався за борги минулого року. Однак мені дуже прикро, що ці мільярди гривень Україна заплатила посередникам за борги, штучно створені попередниками".

Реклама:

Прес-центр НАКу повідомив, що "Нафтогаз України" перерахував ЗАТ "Укргаз-Енерго" близько 1,7 млрд грн у рахунок погашення заборгованості за імпортний природний газ, поставлений державному холдингу в листопаді-грудні 2007 року.

ЗАТ "Укргаз-Енерго", однак, спростувало інформацію про погашення "Нафтогазом України" заборгованості за газ.

"Нафтогаз України" 26 лютого 2008 року перерахував "Укргаз-Енерго 468,064 млн грн у рахунок погашення заборгованості, розмір якої після завершення операційного банківського дня (21:00 за київським часом) становив близько 3,388 млрд грн, повідомило ЗАТ у прес-релізі, розповсюдженому у вівторок пізно ввечері.

"Укргаз-Енерго" уточнило, що НАК 14 лютого 2008 року визнала заборгованість перед постачальником імпортного газу в розмірі понад 5,28 млрд грн, із яких досі погашено лише 1,892 млрд грн.

"Укргаз-Енерго" також зазначає, що "Нафтогаз України" дотепер не надав підприємству інформації про обсяги імпортного природного газу, спожиті підприємствами системи НАК за останні чотири місяці.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!