Коломойський штучно створив кризу з бензином на АЗС "Укрнафти"?

Вівторок, 26 лютого 2008, 11:02

В "Укрнафті" припинили продавати бензин у власній мережі АЗС.

Простоювати будуть 563 станції, на яких працює 7 тисяч осіб, повідомляє газета "Дєло".

Причиною цього, за даними прес-служби підприємства, є відсутність постачальника бензину, тому що тендер із його вибору не відбувся.

Винне в усьому, як пояснюють представники компанії, чинне законодавство про держзакупівлі.

Реклама:

Наприклад, тендер на вибір постачальника призначений на 4 березня, однак для того, щоб він був визнаний легітимним, необхідно не менше трьох претендентів.

Але такої кількості охочих не знаходиться. Вимога про як мінімум трьох учасників тендера закладена в Законі "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".

Експерти ринку не виключають, що припинення продажу бензину на заправки було спровоковано штучно.

"Є досить виробників, які могли би задовольнити попит "Укрнафти". Вся справа в умовах, що висуває ця компанія", - пояснює виконавчий директор аналітичної компанії UPECO Сергій Куюн.

Так, відповідно до вимог "Укрнафти", контракт на закупівлю бензину повинен становити близько 2 мільярдів гривень, при цьому обов'язкова умова - доставка нафтопродуктів на всі 563 АЗС компанії.

На думку Куюна, під ці вимоги підходить тільки постачальник групи "Приват". "Навряд чи "Укрнафта" відмовиться від постачальника бензину, що афільований із групою "Приват", - зазначає аналітик.

За оцінками аналітика компанії Foyil Securities Іcмаїла Cафаралієва, від загальних продажів "Укрнафти" продажі на АЗС становлять близько 30%. У середньому одна заправка "Укрнафти" продає близько 5 тонн нафтопродуктів на день. Зниження валового прибутку компанії від припинення роботи АЗС, за словами аналітика, сягне близько 8,6 мільйона гривень на день.

Сергій Куюн вважає, що припинення постачань бензину на "Укрнафту" може бути відповіддю "Привату" на дії уряду. "Робота АЗС перекривала "просідання" по доходах від видобутку газу, спровоковане діями уряду", - говорить Куюн. За його словами, підвищуючи рентні ставки на видобуток газу, викуповуючи газ за безцінь, а також і не даючи заробити на роздрібній торгівлі нафтопродуктами, акціонери поступово убивають підприємство.

"З боку держави почався віджим грошей із "Укрнафти" в усіх напрямках, а частки акціонерів (компанії, підконтрольні групі "Приват") змушені дотувати державу. Звичайно ж, це не може влаштовувати "Приват", - говорить Сергій Куюн.

Як раніше повідомлялося, співвласник групи "Приват" Геннадій Боголюбов зажадав від Кабміну або продати "Укрнафту" приватним компаніям, або викупити в "Привату" його частку. Однак уряд поки не відреагував на ці вимоги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!