"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні слід використати "газове" загострення відносин між ЄС, РФ та КНР

Понеділок, 25 лютого 2008, 16:02

"Україні слід використати загострення конкуренції між ЄС, Китаєм та Росією для збільшення ефективності своєї участі в проектах європейських трубопроводів", - заявив Олександр Тодійчук, координатор із питань реалізації меморандуму "Україна-ЄС" у сфері енергетики, член Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club.

Так експерт прокоментував повідомлення Associated Press про початок 22 лютого будівництва Китаєм газопроводу, по якому поставлятиметься газ із Туркменістану.

Вартість трубопроводу, довжина якого сягне 9100 км, оцінюється в 20 млрд доларів. Його пуск очікується 2009 року.

"Китай на два кроки випереджає європейців у змаганні за каспійські енергоресурси та успішно конкурує з росіянами. Активна позиція Китаю щодо будівництва трубопроводів із Центральної Азії створює проблеми для європейських проектів "Набукко" та "Білий потік", а також російського Прикаспійського газопроводу", - вважає Тодійчук.

Реклама:

"Китай 2007 року вже ввів у дію нафтопровід із Казахстану, пропускна спроможність якого 2009 року сягне 20 млн тонн на рік. Реалізація нового проекту з транспортування газу з Туркменістану перебере на себе значні запаси вуглеводнів, на які розраховували країни ЄС та Росія", - вважає Тодійчук.

У той же час, на його думку, "обидва китайські проекти остаточно руйнують висновки деяких українських експертів, що Україні немає сенсу йти в Каспійський регіон, оскільки там значна частина вуглеводнів начебто законтрактована РФ на найближчі 20-30 років".

Як відомо, Росія, котра планує побудувати Прикаспійський газопровід, щоби пустити туркменський газ своєю територією, є третім геополітичним гравцем в Каспійському регіоні.

"Якби Росія справді забрала під свій проект трубопроводу весь газ, то Китай не зміг би реалізувати власні проекти", наголошує Тодійчук.

На переконання Тодічука, "і ЄС, і Україні потрібно посилити активність, щоб не позбутися своєї частки при розподілі каспійських ресурсів".

При цьому, на його думку, "українській владі слід проявити політичну волю".

"НАК "Нафтогаз України" може знайти фінансові та кадрові ресурси для участі в стратегічних проектах, - упевнений Тодійчук. - Однак попередні уряди весь час запевняли, що Україні в Центральній Азії нічого робити".

"Чому інші істають бажане, а ми вчергове залишаємося знедоленими?", - висловив здивування експерт.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!