"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко доручив Кабміну диверсифікувати ядерне паливо до 2009-го

Понеділок, 25 лютого 2008, 15:36

Президент Віктор Ющенко доручив Кабінету Міністрів забезпечити до 2009 року підписання контракту Національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" із поставки ядерного палива для українських атомних електростанцій, починаючи з 2011 року, з метою диверсифікації джерел поставок.

Про це говориться в указі президента № 156/2008, яким вводиться в дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 1 лютого.

Контракт на поставку палива слід підписати з альтернативним постачальником (монополістом тепер є російська корпорація "ТВЕЛ") під державні гарантії в обсягах, не менших ніж необхідно для перезавантаження трьох енергоблоків із реакторами ВВЕР-1000.

Як повідомлялося, "Енергоатом" має намір у квітні підписати контракт із компанією Westinghouse Electric Company (США) про комерційні поставки ядерного палива на 2010 рік для українських атомних електростанцій.

Реклама:

Програма кваліфікації ядерного палива діяла в Україні за рахунок грантів уряду США з 1996-го до 2003 року, після чого була припинена американською стороною, яка вважала, що ця програма повинна здійснюватися як комерційний проект.

Проект кваліфікації ядерного палива дає можливість привести американське паливо у відповідність до українських стандартів, після чого стане можливим використання його на українських атомних станціях.

"Енергоатом" у 2005 році встановив у реактор третього енергоблоку Южноукраїнської АЕС 6 тепловиділяючих зборок Westinghouse.

Наступним кроком реалізації проекту є завантаження в реактор в 2009 році ще 42 зборок американського виробництва.

На сьогодні монопольним постачальником ядерного палива для 4 українських АЕС є російська корпорація "ТВЕЛ".

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: