Китай розпочав будівництво газопроводу до Туркменістану

П'ятниця, 22 лютого 2008, 17:54

Китай розпочав будівництво газопроводу для постачання газу з Туркменістану, повідомляє агентство "Сіньхуа".

Трубопровід сполучатиме туркменські газові родовища і Синьцзян-Уйгурський автономний район Китаю з провінцією Гуанчжоу на півдні та Шанхаєм на сході і пройде через 12 провінцій країни.

Розміри передбачуваного обсягу інвестицій оцінюються в 20 млрд дол. (142,2 млрд юанів). Протяжність магістрального трубопроводу складе 4,8 тис. км., з урахуванням всіх відвідних ліній - понад 9 тис. км. Газопровід буде здатний прокачувати 30 млрд куб. м газу на рік. Західна частина газопроводу буде збудована в 2009 р., а східна частина - до кінця червня 2011 р.

Раніше повідомлялося про те, що проект буде одноосібно реалізований найбільшою китайською нафтогазовою компанією PetroChina Co. Ltd., дочірньою компанією китайською національною нафтогазовою корпорацією China National Petroleum Corporation (CNPC).

Реклама:

У липні 2007г. PetroChina уклала з Туркменією угоду, згідно з якою китайська компанія щорічно купуватиме 17 млрд куб. м газу, і обіцяла надати Туркменії допомогу в будівництві газопроводу туркменською територією протяжністю близько 1,8 тис. км., а також підписала договір про розділ продукції при розробці одного з родовищ природного газу в Туркменістані.

У серпні 2007 р. на додаток до угоди між Китаєм та Туркменією голова КНР Ху Цзіньтао та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписали договір про будівництво трубопроводу для транспортування природного газу з Туркменії до Китаю.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!