ЗМІ: Тимошенко пропонувала "Газпрому" доступ до труби

П'ятниця, 22 лютого 2008, 11:55

Прем'єр міністр Юлія Тимошенко пропонувала главі "Газпрому" Олексію Міллеру відновити роботу Міжнародного газотранспортного консорціуму по управлінню українською газотранспортною системою в обмін на доступ до розробки родовищ газу в Росії і прямі постачання середньоазіатського газу в найближчі три роки.

Про це пише російський "Комерсант" з посиланням на свої джерела.

У Мінпаливенерго України виданню підтвердили, що "Юлія Тимошенко планувала запропонувати для обговорення в Москві ідею консорціуму". Під прямими постачаннями малося на увазі повне виключення посередників і продаж газу "Газпромом" "Нафтогазу України".

Вперше ідея створення газотранспортного консорціуму з'явилася на переговорах екс-президента України Леоніда Кучми, екс-канцлера ФРН Герхарда Шредера і президента РФ Володимира Путіна в 2002 році.

Реклама:

Спочатку сторони домовилися створити чотиристоронній консорціум, запросивши в нього ще Gaz de France або BP. Потім зупинилися на тристоронньому варіанті - "Газпром", "Нафтогаз України" і Ruhrgas.

У 2003 році був створено ТОВ "Міжнародний консорціум по керуванню газотранспортною системою України", у якому 50% належало "Нафтогазу" і 50% - "Газпрому". Однак проект так і не був реалізований через різне розуміння акціонерами функцій підприємства.

Прес-секретар українського прем'єра Марина Сорока розраховувала в четвер, що "Газпром" прийме пропозиції Тимошенко.

"Є настрій не їхати звідси, поки не вирішимо всі питання",- говорила вона.

Але Юлії Тимошенко довелося залишити Росію без офіційних підсумків переговорів. Заступник глави департаменту з інформполітики "Газпрому" Сергій Купріянов уточнив, що переговори продовжаться, але ні термінів, ні учасників не назвав.

Як пояснило інше джерело, знайомий з ходом переговорів, Олексій Міллер зажадав від України виконати всі домовленості президентів двох країн від 12 лютого.

Мова йде про створення двох СП на паритетних засадах і повернення до 14 березня $1,5 млрд боргу. Крім того, як повідомила по прильоті в Київ сама Юлія Тимошенко, було підняте питання про оплату 4 млрд куб. м гази, поставлених цього року.

Якщо домовленості 12 лютого не будуть виконані, Росія збирається негайно перейти до постачань Україні винятково російського газу по $320 за тис. куб. м, стверджує "Комерсант".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!