"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Темп інфляції у Зімбабве перевищив 100 000%

Четвер, 21 лютого 2008, 12:04
Інфляція в Зімбабве встановила світовий рекорд, перевищивши 100 тисяч відсотків на місяць у річному розрахунку.

Як повідомляє в офіційному комюніке Центральне статистичне управління країни, інфляція в січні 2008 року сягнула 100 580,2%.

Темпи падіння економіки у Зімбабве ставлять країну на межу повного хаосу: крім інфляції, країна відчуває нестачу продовольства, палива та іноземної валюти. Офіційний рівень безробіття в країні близько 80%, а мільйони зімбабвійців уже стали біженцями.

За даними Міжнародного валютного фонду, темпи зростання інфляції у Зімбабве є найвищими у світі: в цілому за результатами 2007 року вона перевищила 8000%, а в грудні вона становила 66212% у річному обчисленні і 240% - у місячному.

У січні на тлі гострої економічної і гуманітарної кризи у країні центральний банк Зімбабве випустив купюру вартістю в 10 мільйонів зімбабвійських доларів. За офіційним курсом цю купюру теоретично можна обміняти на 33 долари США, проте фактично на чорному ринку за неї дадуть лише 33 американських цента.

Реклама:

Водночас президент Зімбабве Роберт Мугабе покладає провину за катастрофічний стан економіки на західні країни і планує вкотре перемогти на президентських виборах наприкінці березня.

РІА "Новості"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!