Росіяни збираються вийти на український ринок кінопрокату

Середа, 20 лютого 2008, 12:42

Дві російські мережі кінотеатрів - "Кронверк Сінема" й "Пять звьозд" - готуються в 2008 році вийти на український ринок.

Про це пише в середу видання "Комерсант-Україна".

Загальні інвестиції в п'ять мультиплексів у Києві й Харкові становитимуть приблизно $23 млн.

Про відкриття цього року трьох мультиплексів (у сумі на 22 зали) в Україні розповів директор з розвитку мережі "Кронверк Сінема" Борис Досковський. Два кінотеатри з'являться в Харкові, один - у Києві. Їхня загальна вартість - приблизно $15 млн, включаючи оренду.

Реклама:

Ще один десятизальний (на 1900 місць) кінотеатр у торговельному комплексі "Дніпровська пристань" у Києві й семизальний (1200 місць) у Запоріжжі до кінця року відкриє ГК "Парадіз" (мережа "Пять звьозд" ), розповів віце-президент цієї групи Ваган Єгоян. Президент ГК Геворг Нерсісян уточнив, що загальний обсяг інвестицій становитиме $8 млн. Ще три мультиплекси "Пять звьозд " відкриються в Києві, Одесі й Сімферополі в 2009-2010 роках.

ГК "Парадіз" заснований у 1992 році; займається кінопрокатом, будівництвом кінотеатрів і кіновиробництвом. Володіє п'ятьма кінотеатрами в Москві й двома у Вірменії. "Кронверк Сінема" заснований у 2003 році, контролюється "Альфа-Груп". Володіє десятьма кінотеатрами в Москві, Санкт-Петербурзі, Мурманську й Магнітогорську.

За словами гендиректора КК "Каро-фільм" Ігоря Ільчука, "насиченість українського ринку кінотеатрами становить зараз лише 25-30%". Згідно з даними компанії "Кіносвіт", на початку 2007 року в Україні працювали 140 кінотеатрів (230 залів). У той же час, за останні вісім років збори від кінопрокату в країні виросли в понад 30 разів. Бокс-офіс за 2007 рік в Україні, за оцінкою журналу "Кінобізнес сєгодня", становив $55 млн.

Для порівняння, за інформацією "Невафільм Research", на 1 грудня 2007 року в Росії працювало 640 кінотеатрів (1476 залів). Касові збори в Росії й СНД, за даними журналу "Кінобізнес сєгодня", становили в 2007 році $565 млн. Із них на Росію, за оцінками експертів, припало 97-98%.

Інші російські мережі не поспішають виходити в Україну раніше 2009 року: збори від кінопрокату в Росії майже на порядок вищі.

Нагадаємо, 18 лютого про плани виходу на український ринок заявила польська медіа-група ІTІ. Вона буде розвивати мережу кінотеатрів Multіkіno.

ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!