"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Майже 0,5 млн українців заклали своє майно

Вівторок, 19 лютого 2008, 16:42

Понад 497 тис. українців зареєстрували в нотаріусів договори застави свого рухомого й нерухомого майна для отримання позик у 2007 році.

Про це сказано у повідомленні прес-служби Міністерства юстиції.

За словами міністра юстиції Миколи Оніщука, в 2007 році нотаріуси оформили понад 229 тис. договорів застав майна (позики, які забезпечуються майном або коштовностями) і понад 267 тис. іпотечних договорів (позички, які надаються банками під заставу нерухомості: землі, виробничих і житлових будинків, споруд).

Найбільшою популярністю, за словами Оніщука, користувалися позички у формі іпотечних кредитів - під заставу квартир і житлових будинків.

Реклама:

Протягом 2007 року таких кредитів було видано майже 216 тис.

Окрім того, розповсюдженим різновидом позик в Україні була застава транспортних засобів.
У 2007 році нотаріуси оформили понад 201 тис. таких договорів.

Протягом минулого року також було зареєстровано понад 20 тис. іпотечних договорів, які оформлялися під заставу земельних ділянок, морських або повітряних суден, а також 9 тис. договорів під заставу різноманітних товарів.

Найменш популярна форма отримання позик в 2007 році - застава садиб.

Протягом минулого року лише 780 осіб звернулися у банківські установи для одержання іпотечних кредитів шляхом застави цього різновиду нерухомого майна.

Беззаперечним лідером за кількістю оформлених позик, за словами міністра, - Київ.

Так, із січня до грудня 2007 року в столиці було нотаріально засвідчено понад 76 тис. фактів застави, що становить 15% від усіх торішніх договорів, які засвідчували факт застави.

З них майже 31,5 тис. іпотечних договорів і 44,5 тис. договорів застави.

Крім того, серед лідерів за кількістю укладених іпотечних договорів - Донецька, Дніпропетровська, Одеська й Харківська області.

Тут протягом 2007 року було нотаріально засвідчено відповідно понад 21, 19, 18, 17 тис. договорів, а також по 11 тис. - у Запорізькій і Харківській областях.

В інших областях таких договорів було оформлено в середньому 4-6 тис. у кожній.
Договори застави найчастіше реєструвалися в Донецькій, Дніпропетровській, Харківській і Запорізькій областях - відповідно понад 25, 20, 13 й 10 тис. договорів.

Уінших областях - 5-9 тис. договорів у кожній.

Найменше майна оформлялося в заставу в 2007 році у Волинській, Тернопільській, Херсонській, Рівненській, Київській областях й у Криму.

Зокрема, у Волинській та Тернопільській областях протягом минулого року було оформлено по 3,5 тис. іпотечних договорів, що є найнижчим показником у країні, а договорів застави найменше - близько 3 тис. - було зареєстровано у Волинській, Херсонській, Рівненській, Київській областях та Криму.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!