"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" пропонує "лікувати" його підвищенням цін

Вівторок, 19 лютого 2008, 12:09

Керівництво НАК "Нафтогаз України" на чолі з Олегом Дубиною пропонує уряду низку заходів, завдяки яким грошові надходження НАКу цього року виростуть на 13 млрд грн – у першу чергу за рахунок споживачів газу.

Про це пише газета "Дєло", у розпорядженні якої потрапив план запобігання банкрутству НАК "Нафтогаз України".

За інформацією видання, для населення вартість палива у 2008 році може вирости на 35%, а для промислових підприємств – на 68 грн за кожну тис. куб. м.

Остаточне рішення з цього питання ухвалюватиме уряд.

Реклама:
 

"Нафтогаз" також пропонує скасувати диференціацію цін на "блакитне паливо" для населення залежно від обсягів споживання газу. При цьому від Нацкомісії з регулювання електроенергетики очікують підвищення граничної вартості газу для населення на 35%.

Якщо зараз ця цифра становить 504 грн, то коли Кабмін схвалить пропозиції НАКу - ця планка підніметься до 680 грн. І газ може подорожчати ще більше, якщо НКРЕ перегляне рівень тарифів на його транспортування і постачання, зазначає видання.

"Лікування" "Нафтогазу" зачепить і промислових споживачів. Пропозиції НАКу передбачають повернення до схеми, коли підприємствам продавала газ держкомпанія, а не "Укргаз-Енерго".

У 2008 році "Нафтогаз" планує поставити промисловцям 27 млрд куб. м. палива. При цьому передбачається встановити підвищену ціну реалізації газу для промпідприємств "окремих секторів економіки", щоб середня вартість палива зросла на 68 грн.

Водночас ціна імпортного газу залишиться на рівні 179,5 дол. за тис. куб. м. Таким чином, "Нафтогаз" планує отримувати додатково 2,3 млрд грн на рік.

Також НАК розраховує і на підтримку Держбюджету. Цього року сума компенсації за реалізацію газу теплокомуненерго становить 4,3 млрд. грн. "Нафтогаз" наполягає на збільшенні цієї цифри на 0,58 млрд. При тому, що теплокомуненерго реалізують не 9,2 млрд куб. м. газу (як розраховано у бюджеті), а 10,6.

"Пропозиції зі скорочення дефіциту коштів апарату НАК "Нафтогаз України" на 2008 рік" будуть розглянуті на спеціальному засіданні РНБО, запланованому на березень.

Окрім того, НАК вимагає від держави відшкодування збитків від реалізації газу українським споживачам. Відповідно до документа, у 1 півріччі 2006 року вони перевищили 4 млрд грн. Поки що "Нафтогаз" виставив рахунок тільки на 3,5 млрд.

Представники "Нафтогазу" офіційно підтверджують, що план оздоровлення компанії незабаром представлять на розгляд Кабміну. Водночас у компанії зазначають, що деякі фінансові показники є не остаточними.

У разі ухвалення рішення про підвищення ціни реалізації газу, "Нафтогаз" планує залучити кредити для рефінансування заборгованості за наявними угодами.

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!