Україна почала говорити з ЄС про зону свободи

Понеділок, 18 лютого 2008, 13:05

Україна та Європейський Союз почали офіційні переговори про створення поглибленої зони вільної торгівлі.

Про це йшлося під час зустрічі президента Віктора Ющенка з комісаром ЄС із питань торгівлі Пітером Мендельсоном у Києві у понеділок, повідомляє прес-служба президента.

"Сьогоднішній день я розглядаю як початок офіційного переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом", - сказав Ющенко.

Цю подію він назвав знаковою і другою за значенням після офіційного вступу до Світової організації торгівлі.

Реклама:
 

"Ми розраховуємо, що 2008 рік буде найбільш активним роком для переговорного процесу щодо формування поглибленої зони вільної торгівлі", - заявив президент.

Він повідомив, що з цією метою українська сторона посилить своє дипломатичне представництво в ЄС.

Характеризуючи відносини "Україна-ЄС", президент наголосив на фактичному збільшенні активності і значенні економічної співпраці з ЄС. Це підтверджується показниками взаємного товарообігу, що становив 32 млрд дол. та структурою іноземних інвестицій, три чверті з яких надходять із країн ЄС.

"Це наш торговий партнер номер один", - констатував президент. Він також висловив очікування України щодо якісних змін у партнерстві з ЄС і запевнив, що європейська інтеграція є пріоритетом як зовнішньої, так і внутрішньої політики України.

Ющенко акцентував, що базовим принципом домовленостей у рамках створення зони вільної торгівлі стане забезпечення вільного переміщення товарів, послуг, капіталів та, частково, робочої сили.

Говорячи про вигоди, які Україна дістане від створення поглибленої зони вільної торгівлі з ЄС, президент зазначив: "Лібералізація відносин в області руху товару, послуг, капіталу, в значній мірі – робочої сили, це той потенціал, який в найближчі роки, за оцінками різних експертів, може підняти на порядки інтенсивність наших відносин".

Ющенко підтвердив і стратегічне значення переговорів України та ЄС щодо укладення нової посиленої угоди і висловив сподівання, що проект політичної частини цієї угоди буде підготовлений до вересня цього року, на який заплановано саміт "Україна-ЄС".

У свою чергу, Мендельсон пояснив бачення Єврокомісією майбутнього документа.

"Ми прагнемо угоди, яка була б усебічною, амбітною та глибокою. Це буде довга складна робота, але вона не триватиме жодного зайвого дня, ніж необхідно для гарантування наших цілей", - сказав він.

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: