"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко вимагає від Тимошенко розрахуватися з "Нафтогазом"

Понеділок, 18 лютого 2008, 10:22

Президент Віктор Ющенко закликає уряд розрахуватися за зобов'язаннями перед НАК "Нафтогаз України".

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу "Інтер", відповідаючи на питання про свої дії в разі якщо уряд не зможе контролювати ситуацію в газовій сфері.

"Уряд не зможе контролювати ситуацію тільки в одному випадку - якщо не впровадить найближчим часом нові правила організації газового ринку України", - зазначив президент.

"Ці правила починаються з того, що сам уряд повинен дати приклад, що він розраховується по всіх зобов'язання, які в рамках чинного бюджету передбачені перед НАК "Нафтогазом". Коли в останні два місяці з "Нафтогазу" взяли 3 млрд платежів до бюджету, а забули віддати 2 млрд компенсації - я такого не розумію", - підкреслив Ющенко.

Реклама:

Він позитивно оцінив домовленості "Нафтогазу" і "Газпрому" щодо зміни схеми постачання газу.

Ющенко зазначив, що вже зараз НАК почне купувати газ безпосередньо в "РосУкрЕнерго", а не в "Укргаз-Енерго", як це було раніше. "Нафтогаз" виходить на привабливіший ринок - української промисловості. І "Нафтогазу" передається вся монополія на транзит. Це ключова дохідна частина", - сказав президент.

Він також назвав "ганьбою" виникнення заборгованості за спожитий газ перед Росією, оскільки жодна країна світу не дозволяла собі не розраховуватися 4 місяці за спожитий газ. "Це неправильна політика, перш за все, виконавчої влади", - вважає Ющенко.

Водночас, за його словами, зараз невирішених проблем у питаннях газопростачання з російською стороною немає.

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!