Продан: Для модернізації ГТС створять фонд країн-донорів

Четвер, 14 лютого 2008, 18:17

Для модернізації української газотранспортної системи (ГТС) створять фонд країн-донорів.

Про це міністр палива і енергетики Юрій Продан повідомив сьогодні журналістам.

За його словами, обсяг коштів, які необхідно акумулювати у фонді для вказаних цілей, становить 2,5 млрд дол.

Міністр також повідомив, що у вересні ц. р. планується проведення в Києві енергетичного саміту, на який приїдуть потенційні учасники фонду країн-донорів.

Реклама:

Необхідно зазначити, що минулого року прозвучала низка заяв із російського боку про брак в Україні коштів для підтримки ГТС у належному технічному стані. За словами посла РФ в Україні Віктора Черномирдіна, Україна повинна інвестувати в розвиток української ГТС майже 2 млрд дол. Він зазначив, що українська ГТС, розроблена ще при СРСР, є дуже потужною та протяжною, проте вона вимагає значних інвестицій для модернізації, оскільки деякі українські газопроводи працюють понад 50 років. "Потрібні колосальні кошти, щоб підтримувати цю систему. Думаю, що в середньому це майже 2 млрд дол. Якщо цього не буде, то система почне давати збої", - сказав він в грудні 2007 р.

При цьому Черномирдін також підкреслив, що в РФ наслідки аварій на газопроводах усуваються впродовж 2-3 днів, а в Україні - впродовж 2-3 тижнів.

Раніше Продан заявив, що українська ГТС є самоокупною. "По-перше, є кошти від плати за транзит газу. По-друге, є кредитні кошти. Якби туди (в "Укртрансгаз") прийшов інвестор, він би все одно був вимушений залучати кредити для модернізації трубопроводів", - підкреслив він.

Наприкінці серпня 2007 р. в Україні розгорілася гостра дискусія після заяв Євгенія Бакуліна, який займав на той час посаду голови НАК "Нафтогаз України", про вивчення пропозицій, що передбачають можливість передачі в управління Російської Федерації частини ГТС України в обмін на входження в активи видобувних компаній на території РФ, що може забезпечити Україні додаткові постачання в обсязі 50-55 млрд куб. м газу на рік як газу власного видобування. Опозиція звинуватила НАК "Нафтогаз" у "спробі державної зради", а президент Віктор Ющенко підкреслив, що мандат на такий варіант переговорів не давав, і "те, що заявив цей пан, не має жодних правових підстав". Глава держави нагадав, що діє закон, який забороняє передавати до приватних рук усе, що стосується газотранспортної системи.

Нагадаємо, 21 лютого 2007 р. Ющенко підписав прийнятий Верховною Радою Закон про заборону продажу української ГТС, поданий БЮТ. Цей законопроект "забороняє будь-які маніпуляції з НАК "Нафтогаз України".

ГТС України протяжністю 37,5 тис. км охоплює 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу загальним обсягом 32 млрд куб. м. Пропускна спроможність системи в європейські країни становить 141 млрд куб. м газу на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!