Ющенко почав стабілізацію "Нафтогазу"

Четвер, 14 лютого 2008, 16:27

Президент Віктор Ющенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про заходи щодо стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України" та ситуації на ринку природного газу від 1 лютого цього року.

Це визначено указом Ющенка від 14 лютого, оприлюдненому на сайті глави держави.

Контроль за виконанням цього указу покладено на секретаря РНБО Раїсу Богатирьову.

За рішенням РНБО від 1 лютого, зокрема, Кабінет Міністрів має затвердити у двотижневий строк збалансований фінансовий план НАК "Нафтогаз України", розглянувши при цьому пропозиції НАКу щодо основних напрямів скорочення дефіциту її фінансових ресурсів у 2008 році.

Реклама:

Також уряд має передбачити у Держбюджеті на 2008 рік взаєморозрахунки "Нафтогазу" з бюджетом за рахунок компенсації різниці між ціною на газ у І півріччі 2006 року та в ІV кварталі 2007 року; надання НАКу дозволу використовувати частину прибутку (дивідендів) за 2007 рік відповідно до її частки у статутних капіталах ВАТ "Укрнафта" та ЗАТ "Укргаз-Енерго" для госпдіяльності; встановлення суб'єктам-видобувникам газу рентної плати за газ "у розмірі, який стимулюватиме його реалізацію для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення"; створення умов для своєчасного та повного обслуговування заборгованості за кредитами та облігаціями позики "Нафтогазу"; забезпечення оптимізації податкових зобов'язань НАКу.

Крім того, Кабмін має підготувати та подати у місячний строк на розгляд Верховної Ради пропозиції змін до законодавчих актів щодо дієвого механізму забезпечення прав підприємств, що здійснюють постачання природного газу.

Також - розробити та запровадити з 1 липня 2008 року ефективну, економічно обґрунтовану і технічно захищену систему диспетчерського управління НАК газопроводами високого, середнього та низького тиску; розробити з фахівцями НАНУ та енергетичної комісії при РНБО і у місячний строк затвердити концепцію розвитку газового ринку; у тритижневий строк затвердити уточнений баланс надходження та розподілу газу на 2008 рік.

"Нафтогаз України", у свою чергу, має провести невідкладно переговори та укласти прямі договори на закупівлю за імпортом природного газу в обсягах, необхідних для забезпечення балансу надходження та розподілу газу, за ціною на митному кордоні України не вищою розрахункової, що закладена в Держбюджеті-2008.

Також має бути проведено збори акціонерів "Укрнафти" та "Укргаз-Енерго" для визначення розміру і перерахування частини прибутку "Нафтогазу"; а у місячний строк - звірено взаємні розрахунки між учасниками договорів про постачання газу з Туркменістану, про фінансування виконання та власне виконання будівельних робіт у Туркменістані. Також НАК має у місячний строк подати на затвердження Кабміну проект програми енергозбереження у нафтогазовій сфері.

Генпрокурор, СБУ, МВС за результатами перевірки фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" мають вжити "вичерпних заходів реагування" і поінформувати про результати РНБО. На засіданні РНБО у березні буде заслухано інформацію про перебіг виконання цього рішення та суміжних рішень.

УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!