Ющенко пообіцяв Путіну не робити жодних поблажок

Четвер, 14 лютого 2008, 12:50

Президент Віктор Ющенко вважає, що на переговорах у Москві з російським лідером Володимиром Путіним вдалося знайти вирішення газової проблеми на перспективу.

"Є рішення: і з погляду тактики, і з погляду стратегії. Щодо стратегії ми домовилися - поки привселюдно не будемо її афішувати", - сказав Ющенко в інтерв'ю телеканалу "Вєсті" у середу.


Щодо "тактики газових відносин", президент підкреслив:

Реклама:

"Ми домовилися: перша позиція - Україна не веде дискусії щодо боргу, крім різниці в цінах. Учора різниця в цінах на рівні суб'єктів господарства - "Газпрому" і "Нафтогазу України" - була знята як некоректна".

"Ми домовилися, що з четверга піде платіж - за ставки попереднього року, за цінами 2007 року. Жодних поблажок", - підкреслив Ющенко.

За його словами, що стосується 2008 року, для Києва "дуже важливо: зрозуміти ідею, що наші відносини повинні бути більш простими, а значить більш прозорими".

"Ми не потребуємо, коли ми маємо державну монополію з Росією з даного питання, посередників, які нам допомагають формулювати постачання, розрахунок", - пояснив президент.

Водночас, зазначив Ющенко, "з огляду на те, що контрактна база існує, формула, про яку ми домовилися на 2008 рік, приблизно звучить у такий спосіб: де-юре ми погодилися залишити чинну модель контрактерів на ринку, повернутися до статусу-кво, що був у 2006 році".

"Тоді "РосУкрЕнерго" мало 5 млрд ліміту продажу газу на ринку України, як правило, це індустріальні споживачі. А весь інший газ "РосУкрЕнерго" повинен продати "Нафтогазу України", і в такий спосіб дві третини цих постачань, власне кажучи, вивести вже на більш прямий режим у відносинах", - зазначив Ющенко.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!