Ющенко хоче єдині енергетичні правила в регіоні

Четвер, 14 лютого 2008, 12:47

Президент Віктор Ющенко в Києві взяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ держав-членів Європейського Союзу та держав Чорноморського регіону.

Про це в четвер повідомляє прес-служба президента.

Президент окреслив бачення українською стороною пріоритетних напрямів узаємодії в Чорноморському регіоні. Серед них – мирне розв’язання так званих  заморожених конфліктів і подолання їхніх негативних наслідків.

"Ми й надалі будемо спрямовувати свої зусилля на забезпечення постійного високого рівня регіональної й міжнародної взаємодії для попередження тероризму, боротьби з нелегальною міграцією, торгівлею людьми, незаконним обігом наркотиків і зброї", – заявив президент.

Реклама:

Ющенко висловив сподівання, що в результаті розвитку співпраці за програмами "Чорноморської взаємодії" будуть поступово втілені принципи вільного руху через кордони громадян наших держав, товарів, капіталів і послуг.

При цьому президент особливо підкреслив зацікавленість України у створенні всеосяжної зони вільної торгівлі в регіоні, що буде позбавлена виключень і обмежень та заснована на нормах і правилах СОТ.

Третім стратегічно важливим завданням Віктор Ющенко назвав здійснення нової енергетичної політики як у регіоні, так і в Європі в цілому.

"Її суть, на наш погляд, полягає у виробленні чітких і єдиних для всіх правил, рівного доступу до енергетичних джерел. Необхідність такого підходу актуалізована подіями на енергетичних ринках, спробами використання енергетики як важелів тиску", – аргументував Ющенко.

Президент, окрім того, звернувся до учасників зустрічі з проханням підтвердити запрошення взяти участь у Енергетичному саміті, який 22 – 23 травня відбудеться в Україні.

"Вироблення принципів єдиної енерготранзитної політики буде однією з провідних тем його роботи", – проанонсував президент цей міжнародний захід.

Наступним пріоритетом співпраці ЄС із країнами Чорноморського регіону Віктор Ющенко назвав ефективне використання унікального транзитного потенціалу регіону.

"У цьому контексті бачимо значні перспективи в реалізації проекту Євразійського транспортного коридору та інших ключових ініціатив, здатних допомогти регіону повноцінно інтегруватися до світового економічного простору", – роз’яснив він.

У четвер Ющенко також має намір прийняти о 15:00 Трійку ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

О 16:00 Ющенко також має намір провести зустріч із міністром закордонних справ ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!