"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко похвалився довгостроковим вирішенням газових проблем

Четвер, 14 лютого 2008, 12:21
Президент Віктор Ющенко вважає, що на переговорах у Москві з російським лідером Володимиром Путіном вдалося вирішити газові проблеми.

"Є рішення: і з погляду тактики, і з погляду стратегії. Про стратегію - ми домовилися поки не афішувати її", - сказав Ющенко в інтерв'ю телеканалам "Вєсті" і "Росія" в середу.

Щодо "тактики газових відносин", президент підкреслив: "Ми домовилися: перша позиція - Україна не веде дискусії стосовно боргу, крім різниці в цінах".

"Ми домовилися, що з четверга почнемо оплачувати рахунки за минулий рік за цінами 2007 року", - підкреслив Ющенко.

З його слів, що стосується 2008 року, для Києва "дуже важливо: зрозуміти ідею, що наші відносини повинні бути простішими, а тому прозорішими".

Реклама:

Ющенко зазначив, "враховуючи, що контрактна база існує, формула, про яку ми домовилися на 2008 рік, приблизно звучить таким чином: де-юре ми погодилися залишити чинну модель контрактерів на ринку, повернутися до статусу-кво, який був у 2006 році".

"Тоді компанія RosUkrEnergo мала 5 млрд ліміту продажу газу на ринку України, як правило, це індустріальні споживачі. А решту всього газу RosUkrEnergo має продати "Нафтогазу України", і таким чином дві третини цих постачань вивести вже на прямий режим у відносинах", - пояснив Ющенко.

Раніше президент заявив, що Київ сподівається на позитивну відповідь щодо приєднання України до Плану дій зі здобуття членства в Північноатлантичному альянсі під час квітневого саміту НАТО в Бухаресті.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!