"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Турчинов доручив Семенюк змінити менеджмент "Турбоатому"

Четвер, 14 лютого 2008, 11:10

Уряд має намір змінити менеджмент найбільшого виробника турбін в Україні.

Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Олександр Турчинов доручив главі ФДМУ Валентині Семенюк звільнити генерального директора підприємства Віктора Суботіна. Доручення з'явилося після завершення перевірки КРУ Харківської області, висновки якої говорять про неефективне управління підприємством.

За словами Семенюк, вона має намір вивчити доручення й виконати його тільки в тому разі, якщо воно не буде суперечити Господарському кодексу. "Час у нас є, оскільки підготовка до приватизації "Турбоатому" тільки почалася і його продаж можна чекати лише під кінець року",- сказала Валентина Семенюк.

Реклама:

Рішення першого віце-прем'єра було зроблено на підставі результатів перевірки діяльності підприємства Контрольно-ревізійним управлінням у Харківській області. В акті ревізії зазначено понад 14 порушень.

Основна претензія Контрольно-ревізійного управлінням полягає в тому, що "Турбоатом" розміщав оборотні кошти на депозитах у "Мегабанку" й банку "Базис" за заниженою процентною ставкою - 3% річних у гривні й 1-4% в іноземній валюті (за повідомленням КРУ, ринкова ставка - 6-11%). У результаті цього підприємство недоодержало 23,9 млн грн прибутку. Розміщення коштів на депозиті викликало необхідність залучення 68,7 млн грн кредиту й, отже, спричинило додаткові витрати на виплату відсотків кредиту в розмірі 1,5 млн грн.

Генеральний директор ЗАТ "Харківавтоматика" Євгеній Кисіль пов'язує намір уряду звільнити Віктора Суботіна з підготовкою до приватизації "Турбоатому".

Експерти не виключають, що зміна менеджменту покликана підвищити вартість компанії перед продажем.

З весни 2007 року триває конфлікт навколо керівництва підприємства, пов'язаний із наказом ФДМУ від 24 квітня про призначення глави наглядацької ради "Мегабанку" Віктора Суботіна в. о. гендиректора "Турбоатому" замість Бєлінського, якого підтримують міноритарії на чолі зі "Сварог Ессет Менеджмент".

ВАТ "Турбоатом" спеціалізується на виробництві турбін для теплових і атомних електростанцій, турбін для гідро- і гідроакумуляторних електростанцій, газових турбін.

Оборот підприємства в 2007 році становив 334,2 млн грн, чистий прибуток - 34,9 млн грн.

75,22% акцій "Турбоатому" належить державі, близько 14% володіють компанії, багатобічно з "Енергетичним стандартом" підприємця Костянтина Григоришина, іншими - міноритарії, найбільшим з яких є "Мегабанк".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: