Долар поверне свої позиції, а євро зазнає коливань - експерти

Вівторок, 12 лютого 2008, 19:23

Минулий рік був украй непростим для американської валюти. Більшість американців усвідомили, що їхня валюта вже не має такого попиту, як раніше.

Проте експерти відзначають, що період ослаблення валюти США, швидше за все, підійшов до кінця, і 2008 р. буде для долара досить спокійним, тоді як валюта єврозони, навпаки, зазнає сильних коливань.

Стрімкий сплеск волатильності на світових валютних ринках спостерігався після серпневої кризи кредитів рівня subprime. А на тлі зростання побоювань щодо вступу економіки США до смуги рецесії і після того, як Федеральна резервна система (ФРС) США несподівано для всіх двічі знизила облікову ставку в січні ц. р., долар досяг рекорду низьких позначок щодо  решти світових валют. Наприклад, 23 листопада 2007 р. за один євро давали практично 1,50 дол.

Проте варто відзначити, що після цього він повернув уже близько 2% і, на думку деяких експертів, це сповіщає про закінчення слабкості американської валюти. "Як показує історичний досвід, незабаром після періоду гострого спаду (яким, швидше за все, є I квартал ц. р.) валюта починає стрімко відновлюватися. Тому можна з великою часткою вірогідності очікувати на швидке відновлення американського долара", - вважає представник RBC Capital Markets Адам Коул.

Реклама:

Схожої точки зору дотримуються більшість аналітиків. На їхню думку, у найближчий час на світових валютних ринках можна чекати корекції, і долар незабаром цілком може повернути собі статус основної світової валюти. "Здається, все погане, що могло трапитися з доларом, уже трапилося. І зараз поганих новин можна чекати від єдиної валюти єврозони або від фунта стерлінга", - вважає провідний валютний стратег HSBC Девід Блум. На його думку, до кінця 2008 р. євро може опуститися до позначки 1,35 дол.

Зміцнення американської валюти може стати дуже хорошою новиною для компаній, які заробляють на експорті своїх товарів у США. Так, голова EADS Луі Галлоа відзначає, що долар став основною проблемою для його компанії. Схожі проблеми має і британська Rolls-Royce, оскільки більшість продажів компанії все ж таки поки здійснюються саме в доларах і, відповідно, зниження американської валюти, що триває, вкрай негативно позначається на її прибутку.

Нагадаємо, що в 2007 р. долар втратив понад 10% щодо корзини валют, причому тільки за період від серпня до листопада 2007 р. американська валюта знизилася на 7%. Євро минулого року зріс щодо валюти США на 12,5%. Сьогодні ж, 12 лютого, за 1 євро на світовому ринку платять 1,4519 дол., тоді як ще за станом на 09:00 за 1 євро давали 1,4545 дол. Отже, за п'ять годин, тобто за порівняно нетривалий термін, європейська валюта послабшала  стосовно валюти США на 0,18%.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!