Голова "УкрГазЕнерго" каже, що "Нафтогаз" не зможе закуповувати газ напряму

Понеділок, 11 лютого 2008, 14:45
В "УкргазЕнерго" вважають, що "Нафтогаз" не зможе напряму закуповувати середньоазійський газ.

Голова правління спільного підприємства "УкргазЕнерго" Ігор Воронін вважає неможливою закупівлю Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" середньоазіатського газу за прямими контрактами в обхід посередника - компанії "РосУкрЕнерго".

Про це він повідомив в інтерв'ю газеті "Комерсант Україна".

"Як керівник компанії, яку всі, кому не лінь, обвинувачують у монополізмі, я можу тільки привітати такі плани. Навіть 1 кубометр газу, транспортований Олегом Дубиною й Ігорем Діденком, буде на користь. Але от як експерт я змушений сказати, що все це - чистої води популізм і спекуляції", - відповів він на запитання про намір НАК закупити 50 млрд куб. м газу середньоазіатського походження для подальшої реалізації цього обсягу безпосередньо "Нафтогазом" споживачам України.

Воронін підкреслив, що таких вільних обсягів газу в Центральній Азії немає й у найближчі десятиліття не буде, оскільки весь середньоазіатський газ до 2028 року законтрактований "Газпром-експортом" (дочірня компанія російського "Газпрому") в "Туркменгазу" (Туркменістан), "Узнафтогазу" (Узбекистан) і "Казмунайгазу" (Казахстан), а "РосУкрЕнерго" на такий же строк законтрактувала цей газ в "Газпром експорту".

Реклама:

"Є й 25-річний транзитний контракт РУЕ й "Газпрому". Для того, щоб купити газ, "Нафтогазу" й уряду потрібно переконати керівництво трьох східних держав і шести газових компаній розірвати всі довгострокові контракти", - сказав Воронін.

Він також підкреслив, що нова спроба переглянути чинні газові домовленості неминуче призводить до погіршення умов поставок.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!