"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко пропонує збільшити квоту на експорт зерна

П'ятниця, 1 лютого 2008, 18:50

Президент Віктор Ющенко пропонує Кабінету Міністрів розглянути можливість збільшення квоти на експорт зернових культур до 3 млн тонн.

Про це сказано в повідомленні прес-служби президента з посиланням на лист глави держави прем'єр-міністру Юлії Тимошенко.

"Президент України пропонує невідкладно відпрацювати питання про збільшення не менше, ніж до 3 млн тонн, розміру квоти на експорт зернових", - сказано в повідомленні.

Ющенко вказав на те, що Україна сьогодні - один із найпотужніших потенційних гравців на ринках зернових культур, і це вимагає від уряду адекватних дій і рішень, які були б орієнтиром для бізнесу, інвесторів, виробників у сфері зернового господарства.

Реклама:

У листі глава держави зазначив, що станом на 1 січня цього року наявність зернових на зберіганні й у сільськогосподарських підприємствах майже на 2,8 млн тонн перевищує рівень минулого року, у тому числі по пшениці - на 1,5 млн тонн.

Президент вважає недостатніми дії уряду й центральних органів виконавчої влади в частині виконання указу "Про деякі заходи в частині розвитку ринку зерна".

Він підкреслив, що в першочерговому порядку повинні бути виконані положення цього документа в частині підвищення професійності й економічної обґрунтованості прийняття рішень у частині застосування кількісних обмежень експорту сільгосппродукції.

Крім цього, необхідно прийняти заходи щодо підвищення соціального захисту громадян, у тому числі шляхом перегляду набору продуктів харчування, які використовуються для визначення прожиткового мінімуму, а також не можна допустити зменшення й погіршення умов державної підтримки аграріїв після вступу України до СОТ.

Також необхідно розробити й внести на розгляд парламентом законопроектів чтосовно вдосконалення оподатковування підприємств при здійсненні авансових платежів за сільгосппродукцію.

Нагадаємо, Міністр аграрної політики Юрій Мельник виступає за збільшення квоти на експорт зерна з 1,2 млн тонн до 3,7 млн тонн.

Мінекономіки почало реєструвати заявки на експорт зерна 31 грудня 2007 року.

У вересні Кабінет Міністрів прийняв постанову, відповідно до якої експорт зернових культур у обсязі 1,203 млн тонн (600 тис. тонн кукурудзи, 400 тис. тонн ячменю, 200 тис. тонн фуражної пшениці 6-го класу й 3 тис. тонн жита) дозволявся з 1 листопада 2007 року до 31 березня 2008 року.

Потім Кабмін переніс строк початку експорту 1,203 млн тонн зернових культур із 1 листопада 2007 року на 31 грудня 2007 року.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!