"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фінансова політика США викликає побоювання Мінфіну ЄС

П'ятниця, 1 лютого 2008, 14:58

Різке зниження Федеральною резервною системою (ФРС) США облікової ставки 30 січня позбавило міністрів фінансів ЄС останньої надії на хоча би невелику корекцію на світових валютних ринках на користь долара.

Про це передає Reuters.

Лише кілька днів тому європейська фінансова еліта сподівалася обговорити на майбутньому засіданні G7 у Токіо 9 лютого можливі заходи із жорсткішого і глобальнішого регулювання фінансових ринків і банків, а також  зниження котирувань євро, яке вже украй негативним чином позначилося на європейському експорті.

Стратегія міністрів фінансів ЄС полягала в тому, щоби спробувати вирішити проблеми, що склалися на світових ринках, без втручання центробанків. Так, намір влади США витратити близько 150 млрд дол. на стимулювання американської економіки мав стосунок якраз до одного з можливих заходів. Ця стратегія давала надію Європі на те, що їм вдасться зупинити подальше зростання єдиної валюти єврозони.

Реклама:

Проте несподівано для всіх ФРС двічі за тиждень знизила облікову ставку до 3%, що стало найнижчим рівнем вартості позикових коштів із вересня 2005 р. "Американська економіка зараз перебуває на межі рецесії. І всі країни мають об'єднатися, щоб вирішити проблеми, які виникли", - відзначає голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер. "Мало того, тепер у нас ще одна проблема - різниця, що все збільшується, між обліковою ставкою в США і в Європі. І якщо цей розрив продовжить зростання, то ситуація для європейського експорту ускладниться ще більше", - додав він.

Наразі на світових валютних ринках за один євро дають 1,48 дол., що на 14% вище, ніж у січні 2007 р. Проте міністр фінансів США Генрі Полсон продовжує стверджувати, що сильний долар є пріоритетним завданням внутрішньої політики США. На його думку, американська економіка має достатньо сильні фундаментальні показники, і найближчим часом можна чекати її поступового відновлення після серпневої кризи. Проте цього тижня Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз стосовно зростання світової економіки в 2008 р. із 4,4% до 4,1%, а щодо зростання економіки єврозони з 1,9% до 1,5%.

Щоправда, незважаючи на песимізм європейських міністрів фінансів, багато експертів стверджують неминучість таких дій.

"Скорочення облікової ставки було необхідне. Але цього недостатньо, щоб вирішити всі проблеми", - вважає представник BlackRock Inc Боб Долл. Економісти також відзначають, що дії ФРС і план Джорджа Буша з порятунку американської економіки зможуть заспокоїти ринок житла і, зрештою, зробити позитивний уплив на всю американську економіку в цілому.

Нагадаємо, що монетарна влада США минулого тижня після обвалу світових фондових ринків несподівано скоротила ставку рефінансування на 0,75 процентного пункту - до 3,5%. Після цього ставка була скорочена ще на 0,5 процентного пункту - до 3% - 30 січня. У офіційному повідомленні рішення про зниження облікової ставки ФРС пояснює погіршенням прогнозу стану економіки і зростанням економічних ризиків для ВВП країни.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: