Пинзеник пропонує ввести податок на нерухомість

П'ятниця, 1 лютого 2008, 14:41

Міністерство фінансів пропонує ввести податок на нерухомість із 2009 р. Про це заявив сьогодні міністр фінансів Віктор Пинзеник під час зустрічі прем'єр-міністра з мерами міст України.

"Я прошу вас дати відповідне доручення готувати податок на нерухомість наступного року, - сказав він, звертаючись до прем'єр-міністра Тимошенко. - Ми готові його ввести". Ставку податку на нерухомість передбачається "ввести з великим діапазоном на квадратний метр", - додав голова Мінфіну.

Він відзначив, що введення цього податку має дати ресурсну базу місцевому самоврядуванню для вирішення проблем у регіонах.

У той же час міністр фінансів повідомив, що введення податку на нерухомість ускладнюється таким чинником, як відсутність єдиного реєстру: наразі реєстр об'єктів нерухомості веде Міністерство юстиції, а реєстр земельних ділянок - Державне агентство земельних ресурсів. У зв'язку з цим, на думку Пинзеника, Державній податковій адміністрації буде складно вести адміністрування податку на нерухомість. "Хоча це і державні організації, отримати у них дані буде дуже тяжко, тому має бути реєстр у розпорядженні місцевих органів виконавчої влади", - відзначив Пинзеник.

Реклама:

Експерти вважають, що введення податку на нерухомість може сприяти зниженню ціни на житло. На їхню думку, наприклад, при введенні податку на нерухомість приватним інвесторам, що мають по кілька квартир, стане невигідно їх притримувати для продажу в майбутньому, і вони масово почнуть позбавлятися від цих квартир. Це, у свою чергу, дозволить наситити ринок, що спричинить зниження ціни, говорять експерти.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!