"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко збрехала про відсутність порушень в Ощадбанку?

П'ятниця, 1 лютого 2008, 10:45

Усупереч запевненням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, перевірка Ощадбанку Національним банком України виявила низку порушень.

Про це з посиланням на копію результатів перевірки Нацбанку від 11 січня, пише видання "Комерсант-Україна".

У документі за підписом заступника голови НБУ Володимира Кротюка перераховуються порушення Ощадбанком вимог банківського законодавства й нормативно-правових актів НБУ.

"Нацбанк висловлює стурбованість у зв'язку з підвищеним ризиком ліквідності, кредитним ризиком, а також необхідністю поліпшення керування активами і пасивами і підвищення ефективності роботи менеджменту банку", - йдеться у ньому.

Реклама:

НБУ звертає увагу, що, незважаючи на його листи керівництву Ощадбанку, відбувається "ігнорування вимог Нацбанку і недостатнє усвідомлення керівництвом Ощадбанку необхідності зниження ризику ліквідності шляхом підвищення збалансованості активів і пасивів по термінах".

Окрім того, у документі зазначається, що, порушуючи методичні рекомендації з удосконалення корпоративного управління у банках, "голова правління Ощадбанку одночасно очолює комітети з керування активами і пасивами та кредитний, у результаті чого порушені принципи корпоративного управління".

Порушення основних принципів корпоративного управління "свідчить про концентрацію владних повноважень у голови правління і зменшує ефективність механізмів контролю за ризиками банку", зазначає Нацбанк, наводячи як приклад видачу кредиту банкові "Дельта", який за внутрішньою методикою Ощадбанку належить до класу "У", тоді як банк має право кредитувати тільки позичальників класів "А" і "Б".

Монополізація ухвалення рішень у руках голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея, на думку НБУ, збільшується тим, що в порушення закону "Про банки і банківську діяльність" служба внутрішнього аудиту підпорядкована правлінню, а не наглядовій раді.

"Таким чином, правління провадить свою діяльність без контролю ради, а рада, у свою чергу, порушуючи статті закону, не виконує свою основну функцію", - слідує з документа.

Незадоволений Нацбанк і кредитним портфелем Ощадбанку, а саме - підвищеними ризиками при кредитуванні підприємств, які працюють у галузях виробництва і розподілу електроенергії, газу і води, у зв'язку з ненадійним забезпеченням за цими кредитами, що досягли 40,2% від загального портфеля. Також НБУ бачить імовірність "зниження фінансової стабільності" Ощадбанку через інші порушення.

Нацбанк зобов'язав правління Ощадбанку протягом 5 днів ухвалити план заходів для усунення порушень і надати його регулятору. Керівництву Ощадбанку пропонують "застосувати до осіб, відповідальних за правопорушення, адекватне дисциплінарне реагування".

Гулей у четвер увечері на телефонні дзвінки не відповідав, зазначає видання. Раніше президент вимагав звільнити його, але прем'єр попросила не порушувати це питання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: