"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Хорошковский узявся за реформування митниці

Четвер, 31 січня 2008, 11:31

У Держмитниці оголосили про масштабне реформування митниці. З 1 травня ліквідують п'ять регіональних, Магістральну й Приморську митниці.

Замість них створять обласні підрозділи, які будуть прямо підкорятися центральному апарату голови Держмитниці Валерія Хорошковского, пише в четвер "Комерсант-Україна".

Це дозволить йому посилити контроль за роботою митників. Експерти не виключають, що головна мета реорганізації - проведення масових звільнень нелояльних главі відомства кадрів.

"Керівник митної служби має право організувати структуру таким чином, як, на його думку, буде ефективно. Він вирішив, що такий інститут, як регіональні митниці, буде ліквідовано", - пояснив рішення джерело у Держмитниці.

Реклама:

Як пояснили співробітники відомства, створювані митні підрозділи будуть прямо підзвітні центральному апарату Держмитниці, тому що зникає проміжна ланка у вигляді регіональних митниць, які дублювали функції обласних підрозділів: здійснювали митний контроль і оформлення й стежили за своєчасністю сплати податків у повному обсязі.

Щорічні структурні зміни в митних органах дають позитивний результат, упевнений старший економіст центра "CASE-Україна" Владимир Дубровський. За його словами, поки контрабандисти придивляються до нового керівництва підрозділів, тіньові схеми припиняються.

Реформування дозволить знизити рівень "сірого" імпорту до моменту вступу України в СОТ, коли частина схем стануть невигідними.

"Якщо знижуються ставки, спрощуються митні процедури й скасовуються тарифні бар'єри, то стимул створення схем для їхнього обходу зменшується", - упевнений Дубровський.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!