"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ пропонує долати контрабанду трохи інакше, ніж Тимошенко

Середа, 30 січня 2008, 16:46

Служба безпеки України спрямувала президенту Віктору Ющенкові проект "Програми боротьби з контрабандою на 2008-2009 роки". Цей документ багато в чому схожий на програму "Контрабанда-Стоп" уряду Юлії Тимошенко 2005 року. Головною ж його відмінністю є можливість надання Держмитниці оперативно-розшукових функцій і права проведення досудового слідства.

Про це пише ділове видання "Комерсант-Україна".

Аналіз програми СБУ показав її схожість зі старою "Контрабандою-Стоп", прийнятою в березні 2005 року для боротьби з "сірим" імпортом і контрабандою урядом Юлії Тимошенко.

Тоді її реалізація призвела до скасування податкових пільг спецзонам і зниження імпортних мит. Нагадаємо, у грудні 2007 року пані Тимошенко пообіцяла відновити реалізацію цієї програми, скасовану після її відставки.

Реклама:

В обох документах відзначається, що боротьба з контрабандою робить схеми тільки більш "витонченими", а види контрабандної продукції (побутова й комп'ютерна техніка, автомобілі та продукти харчування) і канали їхнього руху (через західний і південний кордони) залишаються незмінними.

Основними причинами нелегального ввозу товарів автори обох документів вважають недосконалість законодавства, значну різницю світових і внутрішніх цін та корупцію в органах влади.

Заходи щодо боротьби з контрабандою теж пропонуються ідентичні: зміна законів про оподатковування (зниження ставок ввізних мит, акцизного збору й ПДВ), створення рівних умов для ведення бізнесу (скасування податкових пільг), конфіскація будь-якої контрабандної продукції, створення електронної системи обміну інформацією й установка в пунктах пропуску через кордон спеціального обладнання, наприклад, рентгена для сканування транспортних засобів і вантажів.

На відміну від "Контрабанди-Стоп", програма СБУ пропонує ДПАУ, МВСУ і Держмитниці відслідковувати факти реалізації на внутрішньому ринку контрабандної продукції, законність реєстрації транспортних засобів, перевіряти підприємства-переробники м'ясопродукції та через ЗМІ "формувати в населення негативне ставлення до контрабанди". До осені необхідно буде вивчити й ухвалити рішення щодо надання Держмитниці оперативно-розшукових функцій і права проведення досудового слідства.

Перший заступник глави Держприкордонслужби, директор департаменту охорони державного кордону Павло Шишолін, один із розробників проекту програми, вважає, що здобуття нового статусу Держмитницею не буде панацеєю від проблеми контрабанди.

"Цим можуть займатися аналітики економічної розвідки, наприклад вивчити структуру ринку, хто й де працює", - припустив він. Зараз такі повноваження є в податкової міліції, СБУ й МВС.

Погоджуються з паном Шишоліним і депутати Верховної ради, які повинні будуть розглянути це питання в сесійному залі. Глава комітету з питань податкової й митної політики ВР Сергій Терьохін (БЮТ) вважає, що митники не повинні ставати міліціонерами, як це відбулося в Державній податковій адміністрації, де діє податкова міліція, а всі функції оперативно-розшукової діяльності мають сконцентруватися в одному органі, наприклад МВС або як у США - у ФБР. На думку депутата Юрія Мірошниченка (Партія регіонів), такий підхід може породити "кишенькові слідства" і знизити якість розслідування.

Депутати вважають, що замість передачі функцій із боротьби з контрабандою, необхідно посилити контроль за роботою митників. Сергій Терьохін наполягає на скороченні втручання людського фактору й автоматизації процесу митного оформлення. "У них є внутрішній підрозділ, який повинен стежити й розкривати контрабандистів, що прикриваються митними погонами. Але ми хочемо, щоб за ними стежили не їхні колеги, тому що виходить ефект корпоративної безвідповідальності", - говорить він.

Депутат упевнений, що самі митники не зацікавлені в закритті каналів "сірого" імпорту. За його словами, в 2005 році спробували автоматизувати митний пост Одеського морського порту, але через три дні обладнання зламали самі митники. 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!