Зовнішній борг Росії становить 33% ВВП

Середа, 30 січня 2008, 12:29

Зовнішній державний борг РФ сягнув 4% ВВП.

Про це повідомив віце-прем'єр уряду Олексій Кудрін на міжнародному економічному форумі "Росія 2008", організованому компанією "Тройка Діалог".

При цьому загальний зовнішній борг Росії на кінець 2007 р. сягнув 33% ВВП, із них решту - 29% ВВП - становлять борги банківського і корпоративного секторів.

Кудрін підкреслив, що до кінця 2006 р. загальний борг держави був понад 50% ВВП. Також представник уряду відзначив, що за розміром ВВП по паритету купівельної спроможності Росія випередила Францію, Бразилію та Італію, вийшовши на сьоме місце в світі.

Реклама:

"Російська економіка стає не тільки однією з найкрупніших економік, але і однією з економік світу, що найшвидше розвиваються", - сказав Кудрін.

Варто відзначити, що раніше уряд заявляв про те, що обійти Францію по ВВП по паритету купівельної спроможності Росії вдасться лише в 2010 році. Що стосується ВВП на душу населення, то тут РФ ще відстає. Передбачається, що досягти рівня тієї ж Франції за цим показником вдасться приблизно через 15 років.

Під час свого виступу Кудрін також підкреслив, що останніми роками Росія змогла створити базу для стабілізації валютного курсу і страхування економіки на найближчі роки. За його словами, це зроблено за рахунок нарощування обсягу золотовалютних резервів, які на кінець 2007 р. дорівнювали 470 млрд дол., і обсягу Стабфонду. Це створює стійкість всієї бюджетної системи, вказав міністр.

При цьому він підкреслив, що заплановано скорочення обсягу нафтогазових доходів, які спрямовуються на бюджетні витрати, з 6,1% ВВП до 3,7% у 2011 р. Таким чином, на його думку, повинно відбутися заміщення нафтогазових доходів, що спрямовуються на витрати, на доходи від зростання ненафтогазових секторів економіки. "Це стає серйознішим страхуванням російської економіки, ніж  зроблене досі", - сказав Кудрін.

РБК-Україна 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!