Бойко не вірить в реальність White Stream

Середа, 30 січня 2008, 11:25

Народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань ПЕК Юрій Бойко вважає, що вартість проекту будівництва газопроводу White Stream може сягнути 10-15 млрд дол.

На його думку, реалізація проекту White Stream неможлива з трьох основних причин.

По-перше, політична вага Євросоюзу вже "кинута" на підтримку конкуруючого проекту Nabucco - трубопроводу з Туркменістану в ЄС територією Закавказзя, Туреччини і Балкан.

По-друге, нестабільність транзитної політики України в газовій сфері навряд чи привабить європейських партнерів вкладати у проект.

Реклама:

Третьою і головною причиною він називає фінансову. Вартість проекту White Stream, за найскромнішими підрахунками, становитиме 10-15 мільярдів доларів.

Не володіючи такими коштами, зазначає народний депутат, Україна змушена буде звернутися за політичною і фінансовою підтримкою до інституцій ЄС, але Євросоюз зацікавлений в отриманні газу Центральної Азії для власних споживачів.

Таким чином, за словами депутата, Україну в проекті White Stream, у ліпшому разі, планують на роль транзитера. Іншими словами, наша економіка втратить доступ до ресурсів недорогого центральноазіатського газу, поступившись ним споживачам ЄС, а внутрішній ринок України буде забезпечуватися газом російського видобутку за світовими цінами, наголошує Бойко.

Нагадаємо, 29 січня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала Європейському Союзу бути партнером у реалізації проекту White Stream із постачання газу до Європи.

Ідея White Stream полягає в будівництві газопроводу з Туркменістану через Азербайджан в грузинський порт Супса, а потім дном Чорного моря через Крим у напрямку Європейського Союзу.

Вперше Тимошенко висунула ідею створення газопроводу White Stream у 2005 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!